Tinglysning

Dine vigtigste privatretlige information kundgøres og får derved retsvirkning af det offentlige. Dette kaldes tinglysning. Det er ofte ved tinglysningen, at eksempelvis overdragelsen af fast ejendom eller ejerskabet over en bil får virkning.

Danmark indførte i 2009 som det første land i verden digital tinglysning. Du kan nu på nettet på få sekunder tinglyse vigtige skifter – noget, der tidligere tog 1-3 uger. Selve tinglysningsprocessen er optimeret kraftigt, men til gengæld koster det omkring 50 kroner, hvorimod det før var gratis.

Hvad skal tinglyses?

Vigtige privat- og erhvervsretlige rettigheder skal tinglyses, når de oprettes, opsiges og i det hele taget ændres. Dette er blandt andet, men ikke begrænset til:

Ændrer en rettighed i det hele taget form, eller overdrages denne til en anden person, skal det tinglyses.

Mange af ovenstående dispositioner er først gyldige ved tinglysningenstidspunktet. Dette gælder eksempelvis en ægtepagt, der ikke kan støttes ret på, hvis den aldrig er blevet tinglyst. Dette er blandt andet af kreditorhensyn.

Hvem kan tinglyse?

I de fleste tilfælde er det personen bag rettighedsændringen – kreditoren i en bil, ejeren af en bolig, ægtefællerne for ægtepagten – der selv tinglyser ændringerne på den digitale tinglysning. Såfremt der er problemer tilknyttet med tinglysningen, eller denne blot ønskes ordnet af en anden, er det muligt at give fx. en advokat fuldmagt til at tinglyse rettighedsændringer for en. Dette er også en udbredt praksis.

Ikke alt skal tinglyses ved hjælp af den nye og digitale tinglysning. Det er kun skøder og pant i fast ejendom, men dette skal til gengæld også tinglyses online. Alt andet skal tinglyses ved hjælp af Tinglysningsretten, hvilket også sker online.

Du skal ikke længere ud at køre og møde fysisk op for at tinglyse et dokument. Det kan nu i alle tilfælde gøres ved hjælp af internettet. Tinglysningen vil stadigt blive underkastet en vis juridisk kontrol, men processen tager langt mindre tid end tidligere.

Hvad koster en tinglysning?

Tinglysning var tidligere gratis, men i dag er der tilknyttet en vis tinglysningsafgift. Denne varierer alt efter hvad, du ønsker tinglyst. Pant i en bil koster et par tusinde kroner at få tinglyst, mens en ægtepagt per primo 2012 koster 1.400kr at få tinglyst.

Tinglysning af skødeændringer har en varierende pris alt efter boligens værdi. Mens en bolig til en værdi af 400.000 koster 3.800 kroner at få tinglyst, vil en bolig til 2.000.000 koste 13.400 kroner at få tinglyst. Du kan læse mere om skødeskrivning her.

Du kan selv se og beregne, hvor meget tinglysningsafgiften er for dig i dette vindue.
Tinglysningsaften er ikke mulig at undgå.

Du kan også få oplyst størrelsen af tinglysningsafgiften og få mere hjælp på tinglysningskontoret i Hobro, såfremt du ønsker videre hjælp:


Vis stort kort

Telefonnummer for Tinglysningsretten i Hobro: 99 68 58 00

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (6)
  1. Torben Kammersgaard

    Tak for din artikel. Skal dokumentet, i dette tilfælde en ægtepagt om pensioner, medsendes til tinglysning? Problemet er nemlig at alle de skabeloner til ægtepagt som jeg kan finde er i PDF format, som jeg hverken kan skrive i eller kopiere. Mvh Torben Kammersgaard

  2. Peter Lawaetz

    Kan en sælger tinglyse, at efterfølgende købere skal godkendes af ham? Og lave andre indskrænkninger iht. gældende lokalplan og bygningsregulativer?

  3. Rene Jarnel

    Hej
    Hvordan kan man få pant i en bil uden tinglysning, kan man ikke skrive det ind i en slutseddel hvis beløbet ikke er ret stort, forhandleren har indviliget til at jeg bare betaler resten af over 24 mdr for et gerbyr på 3000 kr kan i hjælpe med et svar?

    Mh Rene

  4. flemming nielsen

    hej har lige et spørgsmål min søn og svigerdatter er ved at blive skilt og skal dele gæld hun siger bilen er betalt ud men jeg kan se på nettet at der er gæld i bilen hvor skal jeg ringe hen for at undersøge dette bilen har rg .nr.xz46163 hilsen flemming

  5. Hans Iversen

    Hej
    Jeg kan ikke forstå at alle boligejere er påtvunget en gæld til det offentlige uden at der er en aftale om dette og uden tinglysning!
    En del af grundskylden er “indefrosset” som en glæd til det offentlige. Man kan ikke sige nej til denne gæld.
    Jeg mener at det er en krænkelse af ejendomsretten!
    Kan I kommentere dette?

    Med venlig hilsen

    Hans Iversen

  6. Thi Thu Phuong Nguyen

    kære alle
    Jeg har noget spørgsmål om tingslysning. Da var jeg og min mand gift sammen , efter noget år gift, har vi købet et huset. Den huset var vi købet, der står kun hans navn og der står i pair han eje fast ejendom. Nu min man vil gerne oprette mig til fuldmagt af tinglysning. Han vil have jeg og ham, som står fast ejendom og samejeoverenskomst. Vi har læst tinglysning af fuldmagt, men vi ved ikke, hvilken pair skal udfylder og hvad koster hver pair.
    tusind tak for hjælper.
    kærlig hilsen, Thi Thu phuong Nguyen