Boligkøb og advokat
Et boligkøb er en lang og kostelig affære, og der er ingen grund til at fortsætte kvalerne efter at en købsaftale er underskrevet. Dette kan sikres ved hjælp af en boligadvokat, der kan hjælpe og rådgive i boligkøbsprocessen.
I et normalt boligkøb er der op til flere steder, hvor det kan være en stor fordel at alliere sig med en boligadvokat:
- Købsaftalen: En købsaftale er det sidste punkt i et boligkøb. At få professionel hjælp til at gennemgå aftalen og sikre, at de juridiske formaliteter er i orden, og at du derudover ikke er i gang med at købe katten i sækken, kan ofte redde dig fra at gøre en rigtigt dårlig handel. Desuden undgår du på denne måde at skulle bruge tid på boligkøbet efter at underskriften er sat, hvilket er konsekvensen, hvis der er problemer med det juridiske.
- Tilstandsrapport og energimærkning: Hvis ikke du før har stået med en tilstandsrapport og en energimærkning i hånden, kan det være svært at tyde de nye udtryk. En boligadvokat kan hjælpe dig og på dansk fortælle dig, hvad der egentligt står i tilstandsrapporten.
- Besigtigelse af boligen: Tag din boligadvokat med ud og besigt den ejendom, du overvejer at købe. Advokaten har været med til mange boligkøb før og kan med garanti fortælle dig, hvis der er noget, der er helt galt – eller blot bør genovervejes.
- Tinglyste forhold i boligen: Før et boligkøb arrangeres er det en god idé at vide, hvilke tinglyste forhold, den ønskede bolig ligger under.
- Dine rettigheder og forpligtelser: Både som sælger og køber har du i forbindelse med et boligkøb nogle særlige forpligtelser, du skal være opmærksom på. Eksempelvis er det sælgers ansvar at fatte en købsaftale, mens det er købers ansvar at sørge for tinglysningen af ejendomsskiftet. Dette kan en boligadvokat i forbindelse med et boligkøb hjælpe dig med.
Derudover kan en boligadvokat tage sig af en lang række praktiske ting i forbindelse med boligkøbet, såsom skødeskrivning, tinglysning og bankaftaler. Du har mulighed for at overlade både store og små opgaver til advokaten, der naturligvis er uafhængig og handler udelukkende ud fra dine interesser.
Kan advokaten hjælpe med alt i et boligkøb?
Du har mulighed for at uddelegere meget arbejde i forbindelse med dit boligkøb til en boligadvokat, men det er ikke alt. Du skal selv stadigt stå for den indledende snak med banken, forsikring og bud på de boliger, du er interesseret i.
Som hovedregel er det dog muligt at give din boligadvokat majoriteten af det arbejde, der automatisk følger med et boligkøb.
Sørg blot for at vælge en boligadvokat, som er medlem af Advokatsamfundet. Advokatsamfundet er en interesseorganisation for advokater i Danmark, og medlemmerne er her underlagt et stramt etisk kodeks også i forbindelse med boligrådgivning. Det er din garanti for en advokat, der handler ud fra dine interesser og ikke bankens eller den anden parts.
Er en boligkøbsadvokat nødvendigt?
De fleste ejendomskæder er enige: Ja. At involvere en boligadvokat i dit boligkøb er en rigtigt god idé, om end ikke andet så for at undgå juridiske problemer i den endelige købsaftale. Ejendomskæderne kan typisk også rådgive dig langt hen ad vejen, men deres force ligger i at købe og sælge boliger – ikke i at gennemlæse juridiske kontrakter og at tinglyse skøder.
Det er ikke nødvendigt at involvere en advokat i hele boligkøbsprocessen. Men som absolut minimum at involvere en advokat i processen ledende op til handlens afslutning, forfatning af eller tolkning af købsaftalen og den endelige tinglysning af skødet vil altid være en særdeles fornuftig investering. Hos nogle ejendomskæder er det tilmed pligtigt at have en boligadvokat ved ens side i løbet af boligkøbets afslutning.
Det gennemgående synspunkt er, at et boligkøb er en så alvorlig affære, at det er dumt at spare de få tusinde kroner, en boligadvokat til købsprocessen koster.
[jufform type=”bolig” link=”Få 3 tilbud fra en boligadvokat”]Få hjælp af en boligadvokat – indhent 3 tilbud og vælg det bedste:[/jufform]
Hvor meget koster en advokat til ens boligkøb?
At få en advokat til at kigge købsaftalen igennem, hjælpe med en refusionsopgørelse og tinglyse det nye skøde koster normalt mellem 6.000kr og 10.000kr alt efter hvor i landet du bor, og hvor heldig du er med at finde den rette advokat. Hvis din boligadvokat til boligkøbet koster mere end dette, kan du med fordel vælge at finde en anden til at hjælpe dig.
Vil du også have hjælp til besigtigelse af huset og anden rådgivning vil prisen selvsagt stige. Regn med 6-10.000kr som det absolutte minimum for, hvad du skal betale for juridisk hjælp i forbindelse med dit kommende boligkøb og bliv positivt overrasket, hvis du slipper med mindre.
Køb ikke katten i sækken, men allier dig med en advokat til boligkøbet og vær sikker på, at de juridiske problemstillinger bliver undgået.