Skøde – Om skøder og pris for skøde hos advokat
I en bolighandel hedder det endelige dokument et skøde. Efter at have fundet den rette bolig, skaffet finansiering og i øvrigt klaret alle andre juridiske dokumenter skal et skøde underskrives. Men så er den faste ejendom til gengæld også din.
Brug boksen herunder for at få 3 gratis tilbud på skødeskrivning fra en advokat i dit nærområde – det er løsningen jeg anbefaler for at få skrevet det billigste skøde af en advokat:[jufform type=”bolig” link=”Få 3 tilbud på skødeskrivning nu”]
JUF gør det nemt for dig at finde en skøde advokat, der kan hjælpe dig med at skrive eller efterse dit skøde. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud – på den måde får du den bedste skøde pris. [/jufform]
Et skøde er i praksis et underskrevet dokument, hvori overgangen af den faste ejendom beskrives. Efter udførelsen og underskriften skal skødet tinglyses gennem Tinglysningsretten, hvorefter det juridiske dokument har retsvirkning og boligen har skiftet ejer.
Herunder en indholdsfortegnelse:
- Hvem skal lave skødet?
- Hvad skal skødet indeholde?
- Hvad er prisen på et skøde?
- Hvad med en boligadvokat?
- Andet om skøder
- BONUS: Spar penge på dit skøde
Hvem skal lave skødet?
I en bolighandel anser man normalt ejendomsmægleren for at være sælgers mand. Ejendomsmægleren har interesse i at sælge boligen hurtigt, men til en så høj pris som muligt, og udøver rådgivning til sælger om hurtigst muligt at få solgt boligen. Anderledes forholder det sig for den boligadvokat eller anden juridiske bistand som køber har hyret. Det er købers ansvar – og derved den person, køber har hyret – at oprette et skøde.
Skødet følger efter købsaftalen, omend en købsaftale ikke er nødvendig i en bolighandel, og er købers endelige bevis på den færdige handel. Normalt bliver købers boligadvokat eller skødeskriver sat til at skrive skødet, der herefter sendes til tinglysning. I tinglysningen får man svar efter typisk fire uger, hvor skødet kommer tilbage tinglyst med eller uden anmærkninger. At få skødet tinglyst uden anmærkninger kan nemt tage flere måneder og sker ofte først efter at man er flyttet ind i ens nye hjem.
Selve udformningen af skødet har sit udgangspunkt i en skødeformular, der tilpasses den konkrete ejendomshandel.
Hvad skal skødet indeholde?
Skødet er beviset for, at køber ejer ejendommen. Derfor skal skødet indeholde blandt andet følgende informationer:
- Hvem er køber og hvem er sælger? Navne, CPR-numre, nuværende adresser mv.
- Hvad er det, der sælges? Og sælges boligen som den ses, eller er der forbehold for det ene eller det andet? Medfølger der hårde hvidevarer og møbler, eller absolut ingenting?
- Sælger oplyser typisk hvad boligens nuværende stand er
- Overtagelsesdato
- Betalingsdato
- Endelig købesum og eventuel ratebetaling og sælgerpantebreve
- Gæld
- Hvem betaler omkostninger for bolighandlen
- Underskrifter
Et skøde kan antage mange former, men ovenstående informationer går oftest igen.
Hvad er den rette skøde pris?
Det er ikke muligt at sætte en fast pris på skødet. Ofte indgår skødeskrivningen som en del i en samlet pakke fra fx en boligadvokat eller anden juridisk side.
Ønsker du alene hjælp til at skrive et skøde kan dette typisk gøres for cirka 2.000 kroner. Betingelsen for dette er, at du benytter dig af et af de i dag flere online skødekontorer, hvor du alene med elektronisk kommunikation per e-mail får skrevet et skøde. Du betaler ikke mere end cirka tusinde kroner for skødet, men til gengæld skal du regne med at bruge lidt tid på at sende de rette tal i retning af skødekontoret.
Får du skrevet skødet i forbindelse med generel rådgivning af en boligadvokat kan du regne med at betale 7-8.000 kroner samlet for det hele.
Bemærk, at der er fri prisdannelse blandt advokater og andre skødeskrivere. Hvad den ene person kræver er derfor meget forskelligt fra den anden. For at få den bedste pris på dit skøde kan du med fordel kontakte flere jurister eller advokater på én gang, hvilket blandt andet kan gøres ved hjælp af JUF’s samarbejdspartner – der er links til formularen øverst på denne side og det er ganske uforpligtende.
Udover at betale en vis skøde pris for at få det udfærdiget, skal staten også betales en vis afgift for at tinglyse skødet. Vær opmærksom på, at skødet ikke er juridisk gyldigt og at bolighandelen altså ikke er endeligt gennemført før end skødet er underskrevet.
Staten kræver 0.6 % af købssummen eller den offentlige ejendomsvurdering samt 1.400 kroner i fast gebyr for at tinglyse skødet.
Husk at der med tinglysningen ikke sker nogen form for kontrol af skødets indhold i forhold til handlen – skødet er alene en kvittering, der beviser købers ret til testamentet. Det er ikke under tinglysningen af skødet eventuelle juridiske fejl opdages; disse skal opdages lang tid forinden.
Du kan udmærket kræve en fast pris for skrivning af skødet, inden du siger “Ja tak” til en boligadvokat eller anden rådgiver. De fleste kan i dag levere en fast pris inden samarbejdet startes – og dem, der ikke kan, kan du med fordel styre udenom.
Hvad med en boligadvokat?
Har du allerede en boligadvokat i forbindelse med din bolighandel behøver du ikke at foretage dig mere – din boligadvokat vil tage sig af at udfærdige skødet for dig. Har du valgt at spare boligadvokaten væk, vil du være nødt til at finde hjælp til tinglysningen ad anden vej.
Der er ingen tvang til at vælge en billig boligadvokat i forbindelse med bolighandlen. Det kan dog anbefales.
Andet om skøder
Så længe, at skødet ikke er tinglyst, er ejendommen ikke sikret mod sælgers kreditorer uanset om køber er flyttet ind og har betalt overgangssummen. Tinglysningen af skødet er en såkaldt juridisk sikringsakt, og den bør derfor have høj prioritet i forbindelse med indflytningen. Især hvis sælger er på økonomisk tynd is bør det for køber have meget høj prioritet at få tinglyst skødet så hurtigt som overhovedet muligt og derved sikre sin ret.
Du kan eventuelt – med henblik på at spare penge – købe en skødeformular og selv udfylde skødet. JUF.dk anbefaler, at du dog stadig får en professionel til lige at revidere det “hjemmelavede skøde” inden du forsøger at tinglyse det. Prisen for dette behøver ikke at være særligt høj.
Mange online skødekontorer tilbyder at lave dit skøde og ikke kræve penge for det, såfremt bolighandlen ikke bliver til noget. Denne ekstra sikkerhed er udmærket at have, men bør ikke være væsentlig – skal der først oprettes et skøde, er der også en vis sandsynlighed for, at bolighandlen også bliver til noget. Det kan sammenlignes med en afbudsrejseforsikring; er flyrejsen betalt, bliver rejsen sandsynligvis også til noget.
Skødeskrivning kan også bruges selvom man ikke nødvendigvis flytter ind i et nyt hjem. Hvis ens kæreste flytter sammen med en, kan hendes navn sættes på skødet – og hvis man er skilt, og konen i stedet flytter ud, kan man få skrevet hinanden ud af skødet til fordel for den, der bliver tilbage i huset. Selve det at skrive skødet er den samme ydelse, og hvad der ellers står i denne tekst gælder også såfremt der ikke er tale om en traditionel bolighandel.
Til selve tinglysningsakten benyttes NemID.
Aftaler, som er indgået i købsaftalen, er bindende, også selvom de ikke fremgår endnu engang i det endelige og tinglyste skøde.
Hvor meget koster det at få en advokat til at lave mit skøde? jeg skal købe bolig i Jylland.