4 ting du IKKE må spørge om til jobsamtalen

Du ved sikkert godt, du ikke må spørge en potentiel ansat i din virksomhed om hun er gravid eller har planer om at blive det.

Men spørgsmål om graviditet er langt fra ene. Du må fx heller ikke spørge om en ansøgers sygehistorik, selvom du som arbejdsgiver har en vis interesse i at vide det.

Læs de 4 ting herunder, du ikke må spørge om, når du holder ansættelsessamtaler med potentielle medarbejdere.

4 ting du IKKE må spørge om til

For det første skal I afholde jer fra at spørge ind til religion, tro, politisk tilhørsforhold, seksuel orientering, national, social eller etnisk oprindelse (i henhold til forskelsbehandlingslovens regler). I må gerne spørge ind til fx køn, alder og nationalitet, men det skal være nationalitet og ikke fx “fødeland”. Det er imidlertid ikke lovligt at vælge ansøgere fra pga. alder, men forskelsbehandlingsloven forbyder ikke, at man spørger ind til det (lidt forvirrende). På samme måde må I heller ikke fravælge en ansøger på grund af vedkommendes køn.

Derudover må I ikke ikke bede ansøgerne redegøre for deres sygehistorik, tidligere sygemeldinger eller sygdomme, og I må naturligvis heller ikke spørge ind til om ansøgeren (hvis det er en kvinde) er gravid eller om vedkommende planlægger at stifte familie (uanset køn).

Generelt bør I ikke spørge ind til private forhold da de jo (objektivt set) er uvedkommende for, om ansøgeren kan bliver en god medarbejder. Jeg vil derfor også fraråde jer at have et spørgsmål om civilstand. I kan dog vælge at have en boks til kommentarer (“andet”, “fritidsinteresser” el.lign), og lade folk selv fortælle om det, hvis de mener, at det er relevant. Ellers kan det være mere naturligt at tage det op under en eventuel ansættelsessamtale.

Sprogkundskaber kan det – afhængigt af stillingen – være relevant at spørge ind til, men vil ikke altid være det. Hvis ansøgeren skal sidde i kundeservice eller skal undervise i dansk, vil et krav om, at vedkommende taler dansk kunne være berettiget

Det samme er imidlertid ikke tilfældet, hvis man søger en rengøringsdame, og i så fald kan et sprogkrav være i strid med forbuddet mod forskelsbehandling i forskelsbehandlingsloven.

Hvis det er relevant at få oplyst ansøgerens sprogfærdigheder, må I i øvrigt ikke skrive “som modersmål”, da man sagtens kan tale flydende dansk uden at have det som modersmålet – og krav om dansk som modersmål kan være i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod at tillægge national, social og etnisk oprindelse betydning.

I bør desuden kun spørge ind til straffeattest, hvis det er relevant for stillingen, og det vil det langt fra altid være.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)
  1. Bjørn

    Hej Halfdan,

    Er det ikke altid relevant at spørge til straffeattest? Enhver vil vel føle sig mest tryg ved en medarbejder man kan stole fuldt ud på, og hvis man ikke føler man kan det med en tidligere straffet, er det så ikke fair at spørge ind til?

    Det er klart, at hvis der er tale om en stilling med større ansvar, og især ansvar for børn og unge, at man spørger til det, men hvornår må man for eksempel ikke spørge?

    Bjørn