Hvad er et skøde?
Et skøde er det sidste dokument i en ejendomshandel. Det er ikke lige så udførligt som købsaftalen, men indeholder nogle helt basale oplysninger, f.eks. købers og sælgers navne samt oplysninger om ejendommens adresse, købesum og pantehæftelser, den offentlige ejendomsvurdering, servitutter og overtagelsesdagen.
[jufform type=”bolig” link=”Få 3 tilbud på skødeskrivning”]
JUF gør det nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til at oprette et billigt skøde. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud. [/jufform]
Tinglysning af skøde nødvendigt
Skødet kan være ubetinget eller betinget. Køber og sælger kan aftale at gøre købet betinget af købesummens berigtigelse. Sælger bevarer ejendomsretten, indtil betingelserne er opfyldt.
Skødet skal tinglyses for at beskytte køber mod sælgers kreditorer. Der kan f.eks. foretages udlæg i en ejendom, hvis skødet ikke er tinglyst, selvom sælger og køber har indgået en underskrevet købsaftale. Ved tinglysning beskyttes køber også mod, at sælgeren sælger sin ejendom endnu en gang. Hvis sælgers kreditorer eller en senere køber har fået tinglyst panteret eller skøde, før den oprindelige køber når det, har den oprindelige køber tabt sin ret til ejendommen. Det gælder dog kun, hvis den nye køber var i god tro. Det er derfor vigtigt at få et skøde tinglyst så hurtigt som muligt. Sædvanligvis sørger køber eller købers rådgiver for tinglysning, ofte i form af den anvendte boligadvokat.
Som udgangspunkt har du faktisk mulighed for selv at udfærdige dit skøde uden hjælp fra hverken en ejendomsmægler eller en boligadvokat. Du bør du, med mindre, at du er sikker på de juridiske detaljer og udtryk, alligevel få hjælp af en advokat for at undgå graverende fejl i forbindelse med skødeskrivning.
Prisen for at få en advokat til at udfærdige dit skøde for dig varierer alt efter kompleksiteten af handlen, men for et almindeligt boligsalg- eller køb er prisen typisk på et par tusinde kroner. Disse inkluderer også ofte tinglysning og derfor at anse som den fulde pakke. Skødets advokatpris varierer også fra advokat til advokat.
Digital tinglysning for skøde
Danmark indførte som det første land i verden digital tinglysning i 2009. I dag foregår al sagsbehandling elektronisk via et computersystem. Der findes derfor ikke længere tingbøger, og købers og sælgers underskrift på et papirdokument er erstattet af digitale signaturer. Ved tinglysningen er der ingen kontrol af, at de beskrevne vilkår svarer til de vilkår, der er beskrevet i købsaftalen. Skødet er udelukkende en slags kvittering for køber på, at han eller hun har fået overdraget ejendomsretten til den købte ejendom.
Tinglysning af skøde sker på www.tinglysning.dk. Ved tinglysning af skøde anvendes NemID og en særlig elektronisk blanket på hjemmesiden. Tinglysningskontoret opkræver et registreringsgebyr, der udgør 0,6% af købesummen eller den offentlige vurdering. Herudover er der en afgift på kr. 1.400 for hver dokument, der skal tinglyses.
Mange gange returneres skødet med en såkaldt retsanmærkning. Det er en besked fra Tinglysningsretten om for eksempel gammel pantegæld, som køber jf. skødet ikke skal overtage. Man kan betragte det som en advarsel om, at det digitale skødes indhold ikke passer overens med den ret, køber får ifølge tingbogen. Når de ting, der gav anledning til retsanmærkningen er bragt i orden, skal skødet tinglyses digitalt igen med anmodning om, at retsanmærkningerne aflyses.
Læs mere i vores store guide om skøder her.