Stjålet tekst eller billeder online? Sådan gør du

Desværre ses det alt for ofte, at tekst og billeder stjæles – kopieres uden tilladelse fra ophavsretshaveren – på internettet, hvor det ikke tager mere end et par klik med musen takket være Copy+Paste-funktionen. Tekst og billeder er dog beskyttet af ophavsretten præcis som andre værker, og derfor er der tale om et brud på ophavsretsloven, når tekst kopieres. Og dette giver rettighedshaveren mulighed for at sende en faktura for den tekst eller de billeder, der er blevet stjålet, og tilmed få en passende kompensation oveni.

Stjålet tekst på nettet er også skadeligt i forhold til søgemaskineoptimering (SEO), da det skaber såkaldt duplicate content – indhold, der er til stede på flere end et domæne.Derved kan den oprindelige forfatter faktisk skades på sine placeringer på søgemaskinerne. Derudover er det naturligvis heller ikke tilladt for konkurrerende webshops at stjæle hinandens produktbilleder. Også dette giver rettighedshaveren mulighed for at sende en faktura.

Herunder deler vi teksten op i fremgangsmetoden ved henholdsvis tekst og billeder, der er blevet stjålet på nettet – herunder hvordan du opdager misbruget, hvad du kan gøre og eksempler på fakturaer, der frit kan benyttes!

Tyveri af tekst

Som nævnt i indledningen tager det ikke mere end et par sekunder at stjæle tekst på nettet. Men det gør det ikke mindre lovligt jf.  den danske ophavsretslovs § 1. Hvis du har skrevet en tekst, har du også helt automatisk ophavsretten over denne – og du behøver ikke at have et copyright-tegn på din hjemmeside for at “bekræfte” denne ret eller lignende.

Af bevismæssige årsager kan det være en stor fordel at beholde det originale dokument, hvori en webtekst er skrevet, såfremt du har skrevet den i fx Word, OpenOffice eller på Google Docs. På denne måde kan du bevise, at du vitterligt også skrev teksten først, hvis den, der har stjålet den, nægter – noget, der sker meget ofte.

I det øjeblik du opdager, at en person har stjålet din tekst, sørg da også for at sikre beviser af dette. Tag rigeligt med daterede screenshots, både af siden og af sidens kildekode, og tag gerne en video af siden, som den vises. Sørg for at datoer og tidspunkter kommer med på alle dine bevissikringer. Ofte vil dette være et unødvendigt skridt, men det er som nævnt set før, at en person blot har nægtet alt og nægtet at fjerne det ophavsretskrænkende materiale. Better safe than sorry.

Når du har sikret dig rigeligt med beviser på kopieringen af teksten, har du to muligheder:

1) Du kan bede personen fjerne det og ikke gøre mere ud af sagen, hvis personen rent faktisk herefter fjerner det krænkende materiale. Mange bryder ophavsretten uden at vide det, og det er ofte meget unødvendigt at gøre videre ud af sagen.

2) Du kan sende en faktura for teksten plus et passende ekstra gebyr på 100 %.

Hvis du vælger sidstnævnte metode, har vi herunder et standardiseret dokument, du er velkommen til at benytte, hvis du ønsker at sende en faktura for uretmæssig brug af din tekst.

Indtast egne informationer i fakturaskabelonen og gem den som en .pdf-fil. Så har du en faktura. Husk at beløbet er skattepligtigt.

Prisen for din tekst er altid det sværeste punkt. Som udgangspunkt skal du nogenlunde estimere, hvor lang tid du har brugt på at skrive teksten, og så skal du tage din normale timeløn og gange med dette tal, hvorefter det er kotume at pålægge et ekstra gebyr på 100 %.
De 100 % er en branchestandard for såvel tekst som billeder.

Eksempel: Jeg har en side om biler, hvor jeg har skrevet en lang og flot tekst på 1.000 ord om den nye BMW M5. Denne tekst bliver kopieret af et andet bilmagasin. Jeg har brugt ca. 5 timer på at skrive teksten, og jeg sælger normalt mine timer for 200kr. Derfor sender jeg en faktura på 200*5*2 – samlet 2.000kr for deres uretmæssige brug af min tekst – og moms, da teksten blev stjålet fra min firmablog. Herefter kan jeg vælge at skrive en ny tekst af søgemaskineoptimeringshensyn eller blot acceptere, at min tekst nu er tilgængelig to steder.

Tyveri af billeder

Meget ofte sker det desværre også, at billeder stjæles. En webshop har lavet nogle rigtigt flotte produktbilleder af lamper, hvorefter en konkurrerende lampewebshop stjæler disse billeder. Det samme udgangspunkt gælder efter ophavsreslovens § 1 – har du selv taget billederne, eller tilhører rettighederne dig, er ophavsretten din, og du kan sende en faktura for den uretmæssige brug.

Proceduren for at udregne prisen for dine billeder er nogenlunde lig den, der benyttes ved tekster. Find ud af, hvor lang tid det har taget dig dels at tage billederne og efterfølgende at redigere dem (eller hvor meget du har betalt for dette), og gang dette beløb med 200 % som konpensation.

Eksempel: Jeg har taget et produktbillede af en gadget til min gadgets-webshop. Det har taget mig cirka en time at tage billedet og efterfølgende at fritlægge det. En konkurrerende gadgetwebshop stjæler billedet. Mine timeløn er 250kr normalt. Jeg sender en faktura på 1 times arbejde og 100 % i kompensatin – 500kr – hvorefter den konkurrerende webshop også har ret til at bruge billedet, de nu har købt og betalt for.

Er der tale om et særligt grovt tilfælde af billed-tyveri, vil det ofte være muligt at kræve endnu mere end blot 100 % oven i dit umiddelbare erstatningskrav. Dette er dog noget, du skal have fat i en decideret advokat for at kunne regne med at gennemføre.

Hvis modtageren ikke vil betale – retssag og småsag

Ofte vil du opleve, at modtageren af en faktura er alt andet end interesseret i at betale denne. Nogle undskylder og fjerner materialet, mens andre bliver vrede og på den ene eller den anden måde mener, det er deres ret at have dit materiale liggende på deres sites.

I dette tilfælde er du nødt til at inddrage det danske retssystem, hvis du er interesseret i rent faktisk at vinde ret. Dette sker normalt til at starte med hos byretten. Men er dit krav på under 50.000 kr. kan du køre sagen som en småsag, hvilket er både hurtigere og væsentligt billigere end at køre sagen igennem det normale retssystem. En småsag køres stadigt ved byretten, men behovet for advokathjælp af mindre og sagsbehandlingen hurtigere. Vælg derfor om muligt en småsag til sager om tyveri af tekst eller billeder online, såfremt størrelsen af kravet tillader det.

Hvis du har sørget for at sikre dine beviser til at starte med, står du med rigtigt gode chancer i en byretssag. Daterede screenshots af siden, kildekoder, videoer og meget gerne originale Word-dokumenter eller lignende, samt eventuelt inddragning af WayBack-Machine, er alt sammen noget, der hjælper dig med at bevise din sag overfor en dommer i sidste ende.

Eksempel på sagsforløb: Jeg har en blog, hvor jeg har skrevet en tekst om Nintendo Wii-spil. Teksten stjæles af en anden og konkurrerende blog. Jeg beder først pænt personen om at fjerne indlægget, men han nægter. Det har taget mig 4 timer at skrive indlægget, og jeg får normalt en timeløn på 400kr. Derfor sender jeg en faktura på 4*400*2, samlet 3.200kr, for uretmæssig brug af min tekst.

Den konkurrerende blog nægter at betale, så jeg indsender sagen som en småsag. Indehaveren af bloggen modtager en stævning personligt og nægter, men da jeg har mine beviser på plads, ender den skriftlige afgørelse på sagen med at falde ud til min fordel, og mine omkostninger til sagen dækkes også af tabende part.

Sidste note

Det bør nævnes, at langt de færreste har “onde” intentioner med at stjæle din tekst eller dine billeder online. De fleste gør det af uvidenhed – både i forhold til loven og de søgemaskine-relevante problemstillinger. I langt de fleste tilfælde vil det være rigeligt at bede en kopist fjerne indholdet igen, og jeg anbefaler kun at bruge fakturamodellen i de tilfælde, ens indhold bliver udnyttet til at tjene penge.

Har du spørgsmål til sager om tyveri af tekst eller billeder online? Send dit spørgsmål ind ved hjælp af brevkassen her til højre og kom med en udførlig beskrivelse. Så offentliggører vi et gratis og anonymiseret svar! 🙂

Læs mere:

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (28)
  1. Jens

    Hej Halfdan,

    Jeg forstår ikke rigtig ovenstående: “Jeg sender en faktura på 1 times arbejde og 100 % i kompensatin – 500kr – hvorefter den konkurrerende webshop også har ret til at bruge billedet, de nu har købt og betalt for.” Mener du virkelig at den krænkende webshop hermed erhverver ret til brug af billedet. Dette er da kun kompensation for krænkelsen af ophavsret.

  2. Jens

    Hej Halfdan,

    Jeg forstår ikke rigtig ovenstående: “Jeg sender en faktura på 1 times arbejde og 100 % i kompensatin – 500kr – hvorefter den konkurrerende webshop også har ret til at bruge billedet, de nu har købt og betalt for.” Mener du virkelig at den krænkende webshop hermed erhverver ret til brug af billedet. Dette er da kun kompensation for krænkelsen af ophavsret.

  3. Jens

    Hej halfdan,

    Mener forøvrigt heller ikke erstatningers skal momses.

  4. Jens

    Hej halfdan,

    Mener forøvrigt heller ikke erstatningers skal momses.

  5. image description
    Ageras

    Hej Jens,

    Jeg har ikke formuleret mig helt klart – det har du ret i.

    Man kan udmærket sende fakturaraen og gøre det klart, at det IKKE dækker fremtidigt brug. Den krænkende webshop erhverver ikke nødvendigvis ret til billedet. Det “bestemmer man lidt selv” i forbindelse med udsendelsen af fakturaen.

    Jeg har spurgt en revisor om det med moms – tak for heads-up!

  6. Michelle

    Hej.
    Jeg står midt i en sådan situation at der en webshop som har stjålet nogle af mine billeder, og de reagerer ikke på mine henvendelser. Vil næste træk så blive advokat eller tilsendt faktura? Jeg har INGEN intention om at de skal have lov til fremtidig brug af mine billeder og går hellere rettens vej men hvor og hvordan når man kun er en mindre webshop, og er det i bund og grund ikke “tyven” der skal refundere min advokatregning også når den tid er?

  7. Michelle

    Hej.
    Jeg står midt i en sådan situation at der en webshop som har stjålet nogle af mine billeder, og de reagerer ikke på mine henvendelser. Vil næste træk så blive advokat eller tilsendt faktura? Jeg har INGEN intention om at de skal have lov til fremtidig brug af mine billeder og går hellere rettens vej men hvor og hvordan når man kun er en mindre webshop, og er det i bund og grund ikke “tyven” der skal refundere min advokatregning også når den tid er?

  8. Hans

    Hej,

    Jeg står i en situation hvor jeg som webshopejer (drives på deltids/hobby basis) har været lidt for hurtig til at “stjæle” noget tekst på nettet. Jeg har d.d. modtaget første henvendelse med en faktura på 7500 kr. inkl. moms for uretmæssig brug. Jeg har slet ikke haft nogen onde intentioner og det har blot været uvidenhed. Jeg har selvflg. med det samme fjernet teksten fra mit site. Det er altså ikke penge jeg lige har liggende…

    Noget hjælp? Hvad skal jeg gøre?

    • Ageras

      Hej Hassan

      Desværre kan uvidenhed ikke gøre sådan, at man kan fritages for ansvar. Den krænkede part er i sin gode ret til at beskytte sin ophavsret.

  9. Niels Quist

    Hvad når billedtyveriet er internationalt fra hele verden? Har ofte tilfælde, hvor billedet er solgt til én international avis – og så bliver brugt alle mulige steder i verden. Kan forfølgelsen af et sådant misbrug foregå på samme måde?

  10. Niels Quist

    Hvad når billedtyveriet er internationalt fra hele verden? Har ofte tilfælde, hvor billedet er solgt til én international avis – og så bliver brugt alle mulige steder i verden. Kan forfølgelsen af et sådant misbrug foregå på samme måde?

  11. Maria

    Hej,
    Jeg har igennem mange haft tæt kontakt til en Kenyansk familie. Har bygget hytter osv dernede og lavet en hjemmeside så de kan leje dem ud. Har med vilje undladt at nævne migselv for at de selv skulle tá æren for det. Der har været en engelsk backpacker dernede på et tidspunkt og spurgt en af sønnerne om hun ikke skulle skaffe dem flere kunder. Jeg havde fravalgt denne mulighed indtil videre da det ville ødelægge området. Han sagde ja, men det er jo hans far, der ejer det.
    Var dernede i dec. Og fandt ud af at hun har lavet hjemmeside i sin facebook , og en anden profil som hedder friends of ramas huts . Min hedder ramashut.com. Plus en ekstra fb der også hedder ramas huts. Plus en på tripadvisor, hvor hun har en hj.side, hvor der står hun er ejer. Plus airbnb. Hun bruger mine fotos og mine formuleringer. Kig under lizz, amazing stay in villige, coast of kenya. Det skal siges, at ejeren, min ven rama, ikke har anet al denne publicitet, selvf. Glad for besøg, men har ikke vidst al denne baggrund og han er absolut ikke glad for at være så offentlig på fb. Hvad gør man?
    Hilsen maria

    • image description
      Ageras

      Hej Maria

      Det lyder som en ret indviklet affære.

      Det klart nemmeste er, hvis du blot kan klare det med den kenyanske familie direkte. At få fjernet dine billeder og formuleringer fra fx AirBnB og Tripadvisor kan hurtigt blive en større udfordring.

      I dit sted ville jeg prøve at tage den direkte med dine samarbejdspartnere. Kan I løse det sammen, vil det være klart det nemmeste. Alt andet lyder som noget, der vil komme til at tage lang tid.

      Mvh. Halfdan

  12. anika

    må man gå ind på en privat profil og kopier en status for så at bruge den status imod en ?

    • image description
      Ageras

      Hej Anika

      Hvad du lægger offentligt til skue – som fx på din Facebook-profil – skal du regne med, kan blive ‘brugt imod dig’.

      Jeg har svært ved at give et bedre svar ud fra dit begrænsede spørgsmål. 🙂

      Mvh. Halfdan

  13. Kristian

    Hej Halfdan

    Jeg har en online boghandel hvor de billeder jeg har af bøgerne har jeg selv taget billede af eller scannet (den fysiske bog jeg har på lager). Nogle af disse bøger er fra små forlag som ikke selv har hjemmeside og derfor ligger der ikke billeder af bøgerne digitalt på nettet (på nær hos mig). Dog er der er konkurrent der har kopieret mine billeder og brugt på sin egen webshop.
    Normalt er et billede man har taget jo ens ejendom, men gælder det også når det er et billede af en bog som jeg ikke selv har skrevet?

    Mit spørgsmål er: Må min konkurrent kopiere et billede jeg har taget af en bog på min hjemmeside og bruge det på sin egen?

  14. Kirsten Schwartz

    Jeg har lige fået god hjælp af Anders Bo Jakobsen til at gå videre med et af mine billeder, der uretmæssigt er brugt på henholdsvis Facebook, en app-hjemmeside og en skolelærer. Mange tak for jeres hjemmeside! 🙂

  15. charlotte larsen

    vil bare sige mange tak for denne guide http://juf.dk/guide-ophavsretssag-selv/
    den har hjulpet mig meget og har snakket med ham morten og han har hjulpet mig rigtig meget. det super godt

  16. Helena

    Hej

    Arbejder som Facebook admin for Zanca Sonne. Vi oplever tit vores fine billeder bliver stjålet! Normalt sletter folk dem hurtigt, men vi har nu en som ikke sletter dem! Hvordan sender vi hende en bøde?

  17. Thomas

    Når nu to websider / shops sælger de samme varer kan det jo være tæt på umuligt ikke at bruge samme tekster om samme varer.

    Hvordan forholder man sig til det ?

  18. Julie

    jeg fandt et billede at den fastelavnskat på nettet og har brugt det i et blad. Nu kræver ejeren af billedet erstatning og vil have 300 kr. Kan hun virkelig forlange så meget?
    På forhånd tak.

  19. katrine

    Hej, Kender du til docplayer.dk? De har kopieret en del af en bog fra min hjemmeside, hvor jeg har lagt den som pdf-fil.

    De er ejet af en russer i Moskva, kan jeg se på dandomain. Hvorfor ønsker de at gøre det surt for mig? Hvad får de ud af at lægge min og mange andres tekster på deres side i en stor pærevælling?

  20. Susanne

    Jeg har lavet en hjemmeside og har fundet et billede af en blomsteropstilling, som jeg har taget et mindre udsnit af og brugt på min hjemmside. Jeg var faktisk uvidende om at det er ulovligt 🙁 Jeg har nu fået en henvendelse fra nogen som heddet Notallowed.dk, som kræver en erstatning på 8000 kr. til deres klient!
    Skal jeg bare betale de 8000 kr. eller er der noget jeg kan gøre for at slippe billigere evt. Jeg synes at det lyder MEGET dyrt!
    Mvh Susanne

  21. Natasja strunk

    Hey
    Jeg laver wallstickers og vil høre hvis man nu tager en tekst man har set fra nettet som f.eks kys mig altid godnat.
    Og bruger teksten men lave et anden udseenderne både ny størrelse, teksttype om måske andre figur til teksten.
    Er dette lovligt da der jo er en anden der har fundet på det citat i sin tid?
    Med venlig hilsen
    Natasja

  22. Peter

    En ting jeg aldrig har forstået er, hvorfor Google (og andre søgemaskiner så som Boliga.dk) ikke bryder ophavsretten ved at kopiere både tekst og billeder fra andre hjemmesider? Både billeder og tekst bliver jo gengivet på Googles egen hjemmeside.
    Hvis Google må, må jeg så også lave min egen søgemaskine, hvor jeg kopierer billeder og tekst fra andre hjemmesider, og viser det på min egen hjemmeside, så længe min hjemmeside er en “søgemaskine”?

    • image description
      Ageras

      Hej Peter,

      Der må jeg være svar skyldig. Du kan prøve at kontakte den mobile retshjælp på 72119077.

      God dag.

      Mvh Henrik fra Ageras-teamet

  23. Christina

    Hej. Jeg har fundet ud af, at et billede af min datter fra min fb profil, er blevet kopieret og redigeret-hvorefter personen har brugt det som sit profilbillede på fb. Kan jeg søge om godtgørelse for dette? Btw-personen har blokeret mig via fb, så kan ikke anmelde det via fb.

  24. Dennis Drejer

    Hej. Håber det er ok, men jeg vil gerne prøve at slå et slag for det gratis software jeg har været med til at lave, som hedder whocopied.me. Det er et lille script man installere på sit website, som så holder øje med hvem der kopieret ens tekst og hvor det dukker op på nettet igen.