Ægtefællens særlige skiftefordele

I forbindelse med et dødsboskifte har den længstlevende ægtefælle en række fordele skrevet ned i arveloven. Reglerne gælder både, hvis der skiftes ved førstafdødes død, eller hvis der skiftes ved et uskiftet bo i længstlevendes levende live.

Ægtefællefordelene går, med mindre andet følger af reglerne, over såvel livsarvingers ret som testamentsarvingers ret.

Herunder en oversigt over fordelene:

Forlods udtagelse af genstande til eget personligt brug

I arvelovens § 11 stk. 1 står der, at den længstlevende forlods af boet kan udtage genstande, der udelukkende tjener til eget brug. Typeeksemplet er den længstlevende kvinde i ægteskabet, der udtager en minkpels, hun har fået af manden.

Det er et krav, at værdien af det udtagne ikke står i misforhold til boet. Hvis boet er på samlet 1 million, og minkpelsen er 500.000 kroner værd, kan den ikke forlods udtages.

At noget udtages forlods af boet betyder, at det ikke medregnes i boopgørelsen, og at den derfor reelt er ’gratis’ for den længstlevende ægtefælle.  Det tages simpelthen ud af boet før end noget gøres op.

Denne regel kan både gøres gældende for så vidt angår fælleseje og særeje i ægteskabet. Der skal dog være dækning til boets kreditorer.

Det er ikke muligt at skrive et testamente og frarøve ægtefællen sin ret efter AL § 11 stk. 1.

Suppleringsarv

I samme paragraf 11, men i stk. 2, følger reglen om suppleringsarv.

Suppleringsarv betyder, at den længstlevende ægtefælle har ret til at udtage så meget af boet, at hans boslod sammen med hans særeje udgår indtil 600.000 kroner. Beløbet reguleres efter arvelovens § 97.

Denne regel gælder både ved skifte ved førstafdødes død og hvis skiftet sker i levende live i form af et uskiftet bo.

Reglen i § 11 stk. 2 kan kaldes en ret til suppleringsarv.

I beregningen til de 600.000 kroner indgår også forsørgertabserstatning, livsforsikringer, pensionsydelser og andre ydelser, der kommer til udbetaling til længstlevende i anledning af førstafdødes død.

Udlægsret og udløsningsret

Efter AL § 12 har den længstlevende ret til at kræve udlæg efter vurdering for sin boslod og arvelod. Denne udlægsret går forud for samtlige andre arvingers ret. Der er tale om en stærk ret.

Fortrinsretten gælder dog ikke for aktiver, der har en særlig erindringsværdi for en anden arving. Denne særlige erindringsværdi trumfes dog af ægtefællens ret efter § 11, hvor en genstand udelukkende er til længstlevendes brug. Der er tale om en undtagelse til undtagelsen.

Udlægsret og udløsningsret for særejearv

Det følger af arvelovens § 13, at den længstlevende ægtefælle ikke har udløsningsret for så vidt angår førstafdødes fuldstændige særejeaktiver.

Ægtefællen har dog ret til udlæg efter vurdering inden for sin arv af særejet.

Har du brug for hjælp?

Med JUF.dk har du mulighed for at få op til 3 tilbud fra dygtige advokater i dit nærområde i forbindelse med fx privat skifte, bobestyrerskifte, oprettelse af testamente, udredning af arv el. lignende.

Det kan du gøre ved at besøge denne side.

Vi ser frem til at sende dig videre – du er også altid velkommen til at skrive en kommentar til indlægget herunder.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar