Gældsbrev
Et gældsbrev opfylder det formål at det beskriver gælden fra en person til en anden. Det derfor et juridisk bindende dokument, hvori betingelserne for tilbagebetaling af gælden fremgår. I mange tilfælde vil man få hjælp til udarbejdelsen af et gældsbrev, fra f.eks. en advokat, men man kan også lave det selv.
[jufform type=”familiearveret” link=”Få oprettet dit gældsbrev nu”]
Gør som mange andre hver eneste dag:
Udfyld formularen herunder og få 3 tilbud fra advokater til at oprette et gældsbrev. Fordelen er, at du får 3 priser og kan vælge den billigste på netop din opgave. [/jufform]
Betingelser og generelle råd
I Danmark findes der i udgangspunktet ikke formkrav til kontrakter og aftaler. Dette gør sig også gældende når det omhandler gældsbreve. Der kan man i teorien blot skrive detaljerne for gælden på et stykke papir, få det underskrevet og derefte gemme det, hvor gældsbrevet vil være juridisk bindende.
Problemet med ovenstående kan dog være at man ved eventuelle tvivlsspørgsmål, kan komme til at være dårligt stillet, da betingelser og krav måske ikke er udfyldt til udførligt nok. Derfor er det en rigtig god idé at få en advokat, til at udarbejde gældsbrevet, så man er sikker på at der ingen smuthuller er.
Som ved arkiveringen af alle former for kontrakter, kan vi kun anbefale at man gemmer flere kopier og gerne digitalt. Hvis man gemmer digitalt og “i skyen”, er man sikker på altid at kunne finde gældsbrevet frem.
Spar arveafgiften og opret familielån
Hvis du ønsker at lave et rentefrit familielån med henblik på at minimere arveafgiften skal du bruge et reelt gældsbrev.
Man kan minimere arveafgiften ved at oprette et rentefrit familielån. Det er dog vigtigt at man, i forbindelse med dette, udarbejder et rigtigt gældsbrev. Gældsbrevet skal indeholde information omkring hvem, der har lånt penge ud, og hvem de er lånt ud til. Laver du som bedstefar derfor et familielån til dit barn eller barnebarn, skal dette fremgå tydeligt. Derudover skal der indgå information om hvordan tilbagebetalingen skal foregå, f.eks. at du kan kræve lånet betalt tilbage med et varsel.
I modsætning til hvad mange tror, skal der af gældsbrevet ikke fremgå oplysninger om, at lånet skal betales tilbage. Derfor skal det ikke fremgå at der tilbagebetales med fast månedlig ydelse eller lignende. Det vil tale imod hele idéen med at give et rentefrit familielån og vil blive anset som en overførsel, hvorfor arveafgiften på det lånte beløb stadig ville skulle betales.
I følgende artikel kan du læse mere om, hvordan du kan overføre penge til dine børn.
Hej Halfdan,
Du skriver meget om forældre der vil låne deres børn et rentefrit beløb.
Vores situation er den at jeg gerne vil lane mine forældre til ydelsen på deres sommerhus, således at de kan blive ved med at bruge det, selvom at deres økonomi er stram. Jeg tænker så på at jeg kan lave et pantebrev hvor jeg har sikkerhed for de rentefri ydelser jeg har lånt dem.
Således at hvis/når sommerhuset bliver solgt, kan jeg få indfriet lånet til dem.
Jeg har søgt mange steder, men kan ikke finde nogen som berører dette emne.
Kan du hjælpe?
Mvh. Ole Traulsen
Kan man oprette et rente- og afdragsfrit lån til datteren, – og hvert år nedskrive lånet med det beløb, et forældrepar må give datteren, altså ca. 45.000 kr. til gælden er betalt?
Med venlig hilsen
Britta Eriksen