Skilsmissesæreje

Skilsmissesæreje, dog i form af kombinationssæreje, er en af de mest populære særejevarianter i Danmark. Løsningen sikrer, at I beholder jeres aktiver, hvis I bliver skilt, men at I har formuefællesskab, hvis ægteskabet først afsluttes ved førstafdødes død. Skilsmissesærejet kan eventuelt kombineres med andre særejeformer og kan derfor aftrappes eller oprettes som kombinationssæreje.

[jufform type=”familiearveret” link=”Få oprettet særeje med ægtepagt nu”]
JUF gør det nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til at oprette en ægtepagt med skilsmissesæreje. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud. [/jufform]

Skilsmissesæreje oprettes ved hjælp af en ægtepagt. En sådan ægtepagt kan med fordel oprettes af en advokat til en pris på et par tusinde kroner, mens staten for at tinglyse ægtepagten yderligere kræver 1.400kr. Samlet set koster det derfor 3-6.000kr at få skilsmissesæreje, men det kan vise sig at være en guldbåren investering, såfremt ægteskabet ikke holder, til døden de to parter skiller.

Skilsmissesæreje blev indført som særejeform i Danmark i 1990. Pointen var at undgå nødvendigheden i at vælge fuldstændigt særeje, hvis folk var bange for, at deres ægteskab skulle blive kortvarigt. Med denne løsning er det muligt at indgå ægteskab uden at frygte for, om man er sammen med en person, der kun vil en for pengene.

Skilsmissesæreje har sin eksistensberettigelse i Ægteskabets Retsvirkningslov § 28 stk. 1 nr. 1.

Læs: Hvordan får man særeje?

Sådan virker skilsmissesærejet

Eksempel: Jeg gifter mig med med Hanne. Jeg har 2 millioner kroner og Hanne har 1 million kroner. Vi opretter en ægtepagt med skilsmissesæreje og bliver efter 5 års ægteskab skilt. Fordi vi har ægtepagten, beholder jeg mine 2 millioner kroner og hvad jeg siden har tjent og Hanne ditto.

Eksempel: Jeg gifter mig med Hanne. Jeg har igen 2 millioner kroner og Hanne har igen 1 million kroner. Igen opretter vi hos en advokat en ægtepagt med skilsmissesæreje. Vi bliver aldrig skilt, men efter 40 års godt ægteskab dør Hanne først. Her træder ægtepagten til og giver os almindeligt formuefællesskab, og vores bo skal derfor deles efter helt normale regler.

Skilsmissesærejet bliver af mange set på som den mest fair løsning, da denne sikrer, at parternes værdier kun deles, hvis de holder hinanden ud gennem hele livet. Mange ser det som en naturlig forlængelse af hele formålet med at indgå et ægteskab.

Skilsmissesæreje kan både oprettes som gældende for hele formuen, for en brøkdel af denne (fx 1/2 er skilsmissesæreje, 1/2 er almindeligt fælleseje), mens det også kan oprettes for specifikke genstande. Det er muligt at oprette skilsmissesæreje alene for en skattet bil eller komode, skulle man ønske dette.

Ulemper ved skilsmissesæreje

Der er især en “ulempe” (efter hvordan man ser det) at tage stilling til i forhold skilsmissesæreje, og det er, at man såfremt man bliver længstlevende stadigt skal dele ens formue. Brydes ægteskabet op af død, har man formuefællesskab, og ens formuer deles derfor ved en normal bodeling. Dør ens ægtefælle derfor tidligt i forbindelse med fx et trafikuheld, skal ens værdier alligevel deles.

Dette kan man undgå ved i stedet for skilsmissesæreje at oprette det såkaldte kombinationssæreje. Med dette har man skilsmissesæreje samt fuldstændigt særeje for længstlevende. Brydes ægteskabet her op ved død, beholder længstlevende sine værdier, mens kun førstafdødes værdier skal deles. Læs mere om kombinationssæreje her, hvor vi har skrevet en længere tekst om emnet, der forklarer fordele og ulemper ved denne konstruktion.

Sådan får I skilsmissesæreje

Som nævnt i indledning får I skilsmissesæreje ved at oprette en gyldig og tinglyst ægtepagt herom. En sådan ægtepagt kan fremkomme på en af to måder:

  1. I kan selv lave ægtepagten enten fra bunden eller fra en standardformular, der kan købes for et par hundrede kroner online.
  2. I kan bede en advokat lave skilsmissesærejeægtepagten. Dette vil typisk koste et par tusinde kroner, men her vil der være en juridisk garanti for ægtepagten.

Overordnet set kan det ikke anbefales selv at lave ægtepagten, med mindre, man selv har erfaring med og er uddannet i familie- og arveret. Konsekvenserne ved en ægtepagt, der ikke er vandtæt juridisk, kan være fatale, skulle ægteskabet rent faktisk ende i en skilsmisse. Vær også opmærksom på, at der kan være væsentligt forskel mellem at få en jurist og en skilsmisseadvokat til at lave ens ægtepagt. Sidstnævnte vil typisk være specialiseret inden for sit felt, fx familie- og arveret, og derfor være så egnet som muligt til at lave ægtepagten.

Det kan her betale sig at bruge et par hundrede kroner mere og få en rigtig advokat til at lave ægtepagten fremfor en måske billigere jurist.

I kan med fordel bruge JUF-formularen øverst i dette indlæg. Med denne formular er det muligt at indhente 3 tilbud fra dygtige advokater rundt omkring i landet eller nær dig, der alle har mulighed for at oprette en ægtepagt med skilsmissesæreje. På denne måde er det muligt at finde den billigste skilsmissesæreje-ægtepagt.

Læs mere om fælleseje kontra særeje her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (3)
  1. Johan Østergaard

    Jeg kunne godt tænke mig, at få svar på om man skal lave et skilsmissesæreje før man bliver gift eller om man kan oprette et når man er blevet gift…
    Jeg har nemlig fra et tidligere ægteskab en ret stor gæld og da jeg gerne vil giftes igen med min samlever og ikke vil have, at hun skal hæfte for min gæld er det vigtigt for mig at vide…

    På forhånd tak…

    Med venlig hilsen
    Johan Østergaard

  2. Mette Truelsen

    Jeg skal giftes den 20-6-2014 så jeg er præsset .! Jeg vil gerne havde lavet sån en kontrakt om skilsmissesæreje.! Jeg har Inter forstand på hva fordel og ulempen er .! Jeg vil bare ha laver det på den måned . Hva der står i mit navn er mig og lige omvendigt .!! Det skal være sån a jeg har mine ting i min kasse og hans ting i hans kasse . Så hvis vi nu bliver skildt så kan han ikke tag min bil eller hus .!! Håber du kan vejlede mig på en go og hurtig måde

  3. Lis Thomsen

    Hej,
    Vi indgik en ægtepagt, da vi giftede os for 12 år siden. I tingbogen står der:
    “Tillægstekst fra TLS
    Skilsmissesæreje med fuldstændigt særeje for længstlevende (se akt)”
    Jeg forsøger at genopfriske præcist, hvad det betyder dog uden held. Jeg har derfor ét spørgsmål: Hvad sker der, hvis min mand dør før mig?
    På forhånd tak