Iværksætterselskabet har fået fart på
Iværksætterselskabet blev af mange erfarne iværksættere og eksperter stået en hård start. Men efter at interessen efter januar gik lidt ned, er der nu igen ved at være fart på iværksætterselskabet.
Det fortæller Halfdan Timm, adm. Direktør i virksomheden JUF.dk, der hjælper danskerne med at sende deres opgave i udbud blandt advokater.
Lige over 200 selskaber er røget igennem udbudstjenesten siden årets start, og her er tendensen tydelig:
”Lige efter første januar havde vi rigtigt mange, men så faldt interessen også igen. Men siden februar er den bare steget og steget og flere advokater tilbyder i dag at stifte IVS’erne” fortæller Halfdan Timm og uddyber:
”Frygten i starten var især, at IVS’erne ville blive brugt som et kreditorly, men det synes jeg godt vi kan konkludere allerede nu ikke er tilfældet. Der vil altid være folk, der misbruger begrænset hæftelse, men de finder også en løsning uden et IVS”.
Det er især i de sidste par måneder, der er kommet mange iværksætterselskaber. Og fordi at vi nu er inde i juli, og det derved er muligt at vælge et langt regnskabsår på 18 måneder, har interessen i juli været endnu større end de foregående måneder.
Halvdelen af selskaberne er iværksætterselskaber
Lige under 200 selskaber er siden starten af 2014 røget igennem JUF.dk, hvor de knap 20.000 månedlige brugere får tilbud fra 3 advokater på deres opgave.
Lige over en tredjedel af selskaberne – 73 ud af 211 eller 35 % – valgte har at stifte et iværksætterselskab i stedet for et anpartsselskab.
”Det er typisk folk, der ville stifte et ApS, der i stedet vælger et IVS” fortæller Halfdan Timm og forklarer hvorfor:
”Selvom indskudskapitalen er meget begrænset, skal man stadig have en arbejdsskadeforsikring, der skal udbetales løn med et lønsystem og der skal afleveres et årsregnskab efter endt regnskabsår. Det er ikke helt lige så nemt som med en enkeltmandsvirksomhed, hvor midlerne kan flyde mere frit mellem ejerens og virksomhedens konto”.
Stiftelse tager stadig lang tid
Et af iværksætterselskabets udfordringer er, at det stadig tager lang tid at få selskabet stiftet.
Et ApS kan stiftes nærmest på en eftermiddag takket være Erhvervsstyrelsens systemer, men den mulighed har man ikke med et iværksætterselskab. Her skal dokumenter printes og sendes ind til Erhvervsstyrelsen, hvor de så bliver indtastet af medarbejderne her.
I juli 2014 tager det cirka 3 uger at få stiftet ens selskab, og når dette er løst – Erhvervsstyrelsen selv siger i efterår 2014 – tror Halfdan, iværksætterselskabet for alvor slår til:
”Når først det bliver muligt at stifte på samme vilkår som et anpartsselskab fjerner vi en lige nu væsentlig barriere, og så tror jeg hurtigt, de to selskabsformer bliver ligestillet”.