Selskabsstiftelse
Stiftelse af et selskab – være det sig et ApS, et IVS eller et A/S – følger den grundlæggende samme procedure. Hvor selskabsstiftelsen varierer på størrelsen af indskudskapitalen og hvornår man kan udlodde aktiver i selskabet.
Selskabsstiftelse foregår i dag online på Erhvervsstyrelsens portal Webreg.dk. For at stifte et selskab skal man dog have 2 ting:
- Juridiske dokumenter i form af selskabets vedtægter, en ejerbog, en ejeraftale ved flere ejere og lignende stiftelsesdokumenter.
- En advokat eller revisors signatur på, at man har indskudskapitalen tilrådighed, eller bankens digitale signatur hertil.
I praksis benyttes altid en advokat eller en revisor til selskabsstiftelse. Advokaten eller revisoren tager sig delvist af at udfylde de relevante juridiske dokumenter samtidigt med, at de skriver under på, at du har indskudskapitalen til rådighed og derved opfylder kravet til at stifte det givne selskab.
Du kan på JUF.dk få hjælp til at finde den billigste advokat eller revisor til at hjælpe dig med denne opgave:
Når du udfylder formularen herunder får du fra 3 forskellige advokater eller revisorer tilbud på stiftelse af dit selskab inklusive rådgivning, juridiske dokumenter og signatur på at din kapital er til stede. Med andre ord alt du skal bruge.
De 3 tilbud er gratis og uforpligtende – du skal blot vælge det billigste eller det bedste.
Du får typisk det første tilbud inden 3 timer og er hurtigt videre med din selskabsstiftelse:
[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Få stiftet dit selskab nu”][/jufform]
Indskudskapital
Hvor meget der skal indskydes i form af indskudskapital varierer mellem de 3 selskabstyper.
Du hæfter med din indskudskapital. Indskyder du 80.000 kroner i dit anpartsselskab hæfter du kun med dette og de midler, du i øvrigt måtte have i selskabet. Trækker du penge ud hæfter du stadig med 80.000 kroner.
For at stifte et IVS, et iværksætterselskab, skal du blot skyde 1 krone ind. Du skal dog løbende opspare 25 % af dit overskud indtil selskabet har en pengetank på 50.000 kroner.
For at stifte et ApS, et anpartsselskab, skal du minimum skyde 80.000 kroner ind (50.000 kroner per 1.1.2014).
For at stifte et A/S, et aktieselskab, skal du skyde hele 500.000 kroner ind.
Fælles for alle tre selskaber er, at man kan være flere stiftere om selskabet. Er der 2 stiftere til et ApS kan de hver betale 40.000 kroner og så er kapitalkravet til indskudskapitalen også opfyldt.
Pengene i indskudskapitalen skal ikke indskydes som kontanter – selvom det klart er det nemmeste. Du kan også foretage selskabsstiftelse hvor du fx skyder din bil eller andre aktiver ind i selskabet. Her er der tale om et apportindskud og du skal bruge en revisors hjælp til at vurdere bilen og stå inde for værdien. Benyt formularen på denne side og få 3 tilbud på sådan revisorhjælp.
Se mere om indskudskapital:
Hvor lang tid tager selskabsstiftelse?
Hvis du indsender alle de relevante dokumenter mandag, og får bankens, advokatens eller revisorens signatur for din kapital samme dag, kan du være fuldt funktionsdygtig med CVR-nummer og bekræftelse fra SKAT samt Erhvervsstyrelsen allerede fredag, nogle gange kan det endda gøres hurtigere.
Selskabsstiftelse tager ikke særligt lang tid. Især ikke med proper hjælp fra en advokat.
Hvad der kan trække ud er udformning af de juridiske dokumenter som stiftelsesvedtægter og ejerbogen ledende op til selve registreringen.
SKAL jeg bruge en advokat til min selskabsstiftelse?
Nej. Det er ikke et krav.
De juridiske dokumenter, der skal udfyldes i forbindelse med stiftelsen er dog et krav. Du er derfor nødt til at finde en løsning på disse, hvis du ikke ønsker at benytte en advokat til at stifte dit selskab. Du kan forsøge selv at udforme dem med hjælp fra skabeloner – det er dog en løsning, jeg ikke vil anbefale, med mindre du er eneejer af et meget simpelt ApS med kontanter som indskud.
Hvis du stifter et ApS selv skal du i øvrigt have den bank, hvori indskudskapitalen står, til at logge ind på din stiftelseskladde og signere for, at du har pengene. Danske Bank tager knap 2.000 kroner for denne ydelse; Middelfart Sparekasse 750 kroner. Til sammenligning koster det mellem 1.200 kroner og 2.000 kroner at have en billig advokat eller revisor til at hjælpe dig med selskabsstiftelsen, og her får du udfyldt de juridiske dokumenter og lidt rådgivning smidt med oveni hatten.
Hvor meget koster en advokat til stiftelse af mit selskab?
Som redegjort heroverfor kan du finde en billig advokat eller revisor til at hjælpe dig for mellem 1.200 kroner og 2.000 kroner.
Mange advokater tilbyder i dag selskabsstiftelse. Den store konkurrence betyder, at du som forbruger kan presse prisen helt ned ved at sende opgaven i udbud. Benytter du formularen øverst i dette indlæg får du tilbud fra 3 advokater, der er velvidende om at være i konkurrence med hinanden – og det vil også afspejle prisen i de tilbud, du modtager.
Du kan finde en billig advokat til at stifte dit ApS, dit IVS eller dit A/S og være i gang for cirka halvandet tusinde kroner og en halv uge.
Husk iøvrigt muligheden for også at stifte en virksomhed som en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab – der er ikke registreringsgebyr ved denne type virksomheder, men du er juridisk sidestillet med virksomheden i modsætning til med et selskab og du vil derfor hæfte for virksomhedens gæld. Går du konkurs med et selskab som et ApS kommer det ikke til at røre din personlige formue.
Søger du hjælp til, at stifte et selskab i f.eks. Sverige? – Så kan du læse mere her
Jeg er selvstændig (enkemandsvirksomhed) kunne tænke mig stifte den til en ApS.