SMBA – Selskab Med Begrænset Ansvar
SMBA er en selskabsform i Danmark og står for Selskab Med Begrænset Ansvar. I forhold til selskaber findes der tre muligheder: ApS’er, A/S’er og SMBA’er. Dog er de to førstnævnte langt mere benyttede end SMBA’et, da det begrænsede ansvarsselskab gennem historien er blevet brugt til det ene svindlerselskab efter det andet og derfor i dag har et rigtigt ringe ry.
Opdatering 2014: SMBA’er kan ikke længere stiftes!
Overvej et iværksætterselskab i stedet.
Kan du leve med at have et selskab, der har et notorisk dårligt ry, og som kan afskrække visse personer fra at handle med dig, er der bestemt også visse fordele at hente ved at stifte et SMBA. Dette gennemgår vi herunder samt andre aspekter af det at vælge SMBA’et som ens virksomhedsform – især sammenlignet med ApS’er og A/S’er.
Det grundlæggende for et SMBA
Som navnet antyder, er det helt store incitament til at vælge et SMBA, at der er stærkt begrænset hæftelse, samtidigt med, at der intet indskudskapital er nødvendigt som tilfældet er med både et ApS og et A/S.
Indskudskapitalen til et SMBA kan altså være på fx 1kr, og samtidigt er hæftelsen begrænset til den selvsamme indskudskapital – man kan altså nøjes med at hæfte med 1kr, hvis man opretter ens SMBA korrekt. Derfor er selskabsformen også attraktiv for eksempelvis iværksættere, der ønsker en begrænset hæftelse, men som ikke har råd eller mulighed for at oprette enten et ApS eller et A/S. Overvej også siden 1. januar 2014 at stifte et iværksætterselskab.
Et SMBA er et selskab og ikke en virksomhed. Derfor er det ikke muligt at fratrække et eventuelt underskud i den personlige indkomstskat, som det er muligheden med en virksomhed såsom en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S.
Der er intet regnskabskrav for et SMBA, før end selskabet når en større størrelse. Derfor er der ingen tvungne udgifter til hverken revisorer eller bogførere, og det er ikke nødvendigt at offentliggøre årsregnskabet.
Sidst, men ikke mindst, skal man have 2 stiftere for at skabe et SMBA. Man kan ikke stifte et SMBA alene.
En værktøjskasse til svindel
Alt ovenstående lyder helt og igennem fantastisk, og man kan undre sig over, at ikke flere vælger at benytte sig af selskaber med begrænset ansvar til deres eventyr. Men dette hænger sammen med selskabsformens fortid, da denne igennem tiden er brugt af det ene svindlerselskab efter det andet.
At man ikke skal offentliggøre regnskab, at der ingen hæftelse er og at det er så ekstremt nemt at stifte gør praktisk taget SMBA’et til en værktøjskasse for svindel. Dette er også den altovervejende grund til at vælge enten et ApS eller et A/S i stedet for et SMBA, hvis der skal vælges et selskab. Man sender nogle meget uheldige, og i de fleste tilfælde ubegrundede, signaler, når man benytter sig af et begrænset ansvarsselskab i form af et SMBA.
Nogle virksomheder ønsker konsekvent ikke at handle med SMBA’er, og da i hvert fald ikke at sælge dem ydelser på kredit. Denne mistillid må og skal indgå i overvejelserne, når der skal vælges selskabsform.
Kravet om at der skal være to stiftere for et SMBA omgås også i dag af smarte sjæle. Stråmænd tilbyder at være den anden stifter, enten personligt eller i form af en virksomhed, hvorledes det bliver muligt for blot en person at stifte SMBA’et.
Ulemper ved et SMBA
Udover at man kan blive set på som et svindlerselskab alene ved at vælge selskabsformen SMBA, er der en anden række ulemper, der også bør tages med i overvejelserne:
- Ingen skattefri omdannelse. Med et ApS eller et A/S er det muligt at lave en skattefri omdannelse, men dette er ikke en mulighed for de, der sidder med et SMBA. Skal dette omstruktureres, beskattes ejerne, som var virksomheden blevet solgt – og i større selskaber er dette et ganske betragteligt beløb.
- Det er ikke muligt at fratrække et underskud i den personlige indkomstskat. Det er det med en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S.
- Man skal være to stiftere. Dette krav kan omgås, men om det er lovligt er ikke sikkert.
Alt i alt er anbefalingen herfra klar – man skal overveje det nøje, før end man vælger et SMBA fremfor nogle af de andre og mere oplagte muligheder. Man vil sende mere seriøse signaler og have mere styr på det juridiske og driften ved at stifte et ApS og tilknytte en revisor hertil.
Se grafik herunder, der sammenligner enkeltmandsvirksomheder, I/S’er, ApS’er og A/S’er:
Læs mere:
Hej Halfdan.
Er det muligt at opspare penge i et s.m.b.a. på samme måde som i f.eks. et Aps? Kan man desuden have samlet regnskab til forskel fra et interessentskab hvor 2 ejere hver især skal redegøre for deres andel i firmaet?
Mvh. Johannes