Iværksætterselskab

Per 1.1.2014 er det muligt at lave en ny slags selskaber i Danmark som alternativ til anpartsselskabet og aktieselskabet – her er tale om iværksætterselskabet.

I forhold til et ApS er det nemmere at stifte et iværksætterselskab, forkortet IVS, da indskudskapitalen med et IVS er på 1 krone. Til sammenligning er indskudskapitalen før 2014 80.000 kroner og efter 50.000 kroner.

Indskudskapitalen er den kapital, man skal skyde ind i selskabet og som man minimum hæfter med i forhold til selskabets kreditorer. Når indskudskapitalen med et IVS er på en krone betyder det, at man faktisk kun hæfter med en krone det første stykke tid. Herved er det både billigt og næsten risikofrit at starte et selskab i Danmark, hvor man stadig er juridisk adskilt og derved personligt beskyttet.

Stiftelse af IVS følger de samme procedurer som stiftelse af ApS. Der skal udfyldes en ejerbog, stiftelsesdokumenter- og vedtægter og en udfyldende ejeraftale kan med fordel aftales, hvis man er flere personer om ens IVS. Her har du brug for hjælp fra en dygtig advokat.

JUF.dk gør det nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til opgaven. Herunder kan du udfylde et skema med en kort beskrivelse af din opgave (fx: Jeg har brug for hjælp til at stifte et IVS til mig og min partner) og dine kontaktoplysninger. Du vil så blive kontaktet af 3 forskellige advokater, der alle kan løse opgaven til deres pris. Og så skal du blot sørge for at vælge den billigste eller bedste af de tre.

Du får typisk det første tilbud indenfor 3 timer – du er hurtigt videre med dit iværksætterselskab.


[jufform type=”selskabsstiftelse” link”Stift dit IVS nu”][/jufform]

Forskel på ApS og IVS

Et IVS ligner på de fleste fronter et ApS.

Der er dog en stor forskel først i fremmest i indskudskapitalen som redegjort for herover. Det koster ingen penge at starte et IVS ifht. indskud.

Man skal dog med at IVS løbende opspare 25 % af ens overskud, indtil man har 50.000 kroner stående i selskabet. På denne måde ender med efter et år eller tre med at udligne forskellen mellem IVS’et og ApS’et, så den eneste forskel er den endelse, man sætter bag på ens firmanavn.

Der er også begrænset mulighed for at udlodde dele af selskabet så længe “kapitalkravet” på 50.000 kroner ikke er opfyldt.

Derudover går mange ting igen ifht. ApS vs. IVS. Du skal for eksempel stadig føre et regnskab og gemme dine bilag for SKAT i fem år. Du kan med fordel føre regnskab, bogføring, med et regnskabsprogram til 50-100 kroner online.

Holdingselskab med IVS er muligt

En meget vigtig detalje er, at det er muligt også at lave holdingselskaber og driftsselskaber (eller, om man vil, moderselskaber og driftsselskaber) med IVS’er præcis som med ApS’er.

Denne konstruktion, hvor et selskab ejer andre selskaber, lader ejerne lade ét selskab være en stor pengetank, hvortil de andre og rent faktisk forretningsduelige selskaber overfører deres overskud til. Målet er her at minimere risikoen ved at drive forretning samtidigt med, at man optimerer ens skatteforhold og gør ens selskab klar til at investere yderligere – pengene er nu samlet og klar til investering.

Benytter du dig af flere holding- og driftsselskaber har du teknisk set flere selskaber, der skal revideres af en revisor. I dag er det dog muligt både at fritage holdingselskaber og driftsselskaber for revision – mere om længere nede. I praksis er der ingen løbende udgifter ved at føre et mindre ApS, hvis du vil undgå sådanne på bekostning af professionel revision.

SKAT og moms

Man skal med et iværksætterselskab indberette moms hvert kvartal til at starte med. Med en omsætning på under 1 million kroner vil man før eller siden blive rykket til halvårlig rapportering af skat. Omsætter man mellem 1 og 15 millioner kroner skal man fortsat indberette moms hvert kvartal.

Man skal i ens IVS betale selskabsskat. Selskabsskatten er på 25 % af selskabets overskud. Trækker man senere pengene ud til privat vil den betalte selskabsskat blive modregnet i beløbet – investerer man senere vil pengene dog ikke blive “modregnet”. Man kan derfor med fordel investere i indeværende regnskabsår og derved undgå at betale selskabsskat af ens overskud.

Et IVS er et selskab også i forhold til en revisor. Det betyder, at man som udgangspunkt SKAL have ens årsregnskab revideret af en revisor jf. Selskabsloven.

At lade en revisor revidere årsregnskabet er en udgift startende på 5-10.000 kroner. Ønsker du at finde den billigste revisor kan du med fordel gå til denne side.

Hvis dit IVS er af mindre statur (4-8-12-reglen) skal selskabet ikke revideres, hvis du det ikke ønsker. Der er dog også fordele ved at lade en revisor gennemgå regnskabet – at man er sikker på at have alle skattefradrag med så man ikke betaler for meget i skat, og at det er mindre sandsynligt, at skat hiver en ud til torskegilde er naturligvis de to vigtigste.

Hvad ville du vælge – IVS eller ApS?

Jeg har selv stiftet mit ApS. Det gjorde jeg dog i januar 2013, hvor IVS ikke engang var blevet debatteret i Folketingets førstebehandling.

Skulle jeg vælge i dag var det dog igen blevet et ApS – og ikke et IVS.

Jeg har kapitalen nødvendig for at stifte et ApS og ser derfor ikke nogen grund til at “udskyde” indskuddet til de senere års overskud. Derudover synes jeg bedre om endelsen ApS, der signalerer “mere seriøsitet” end et IVS – sidstnævnte er meget uforpligtende, hvilket jeg tror vil smitte af på den persongruppe, der især vil finde det interessant at stifte selskabet. Det kan være, at jeg tager fejl.

Ønsker du hjælp til at stifte dit IVS vil jeg anbefale, at du benytter formularen længere oppe i indlægget. Her kan du få hjælp af 3 advokater til en fordelagtig pris indenfor få timer, så du hurtigt er videre med dit iværksætterselskab.

Jeg modtager gerne kommentarer herunder, hvis du har spørgsmål til stiftelsen eller driften af iværksætterselskaber.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (3)
  1. Jørn Henrik Petersen

    Pris ønskes på etablering af iværlsætterselskab pr. 1 jan. 2014

  2. Karsten

    Hej halfdan
    Jan du ikke hurtigt sige hvad det absolut billigst er du kan lave et Holding og drift for? Det er som ivs nu og om 3-6 måneder skal det omstrukteres til ApS og den opgave får du også såfremt du kan vi et godt bud, og du er oppe imod nemreg da jeg har haft dem brugt før til oprettelserne 🙂 go lørdag mvh Karsten

  3. Kirstine

    Jeg skal til at stifte virksomhed og mangler lige at få styr på de sidste ting inden jeg vælger virksomhedsform.
    Hvis jeg har 50.000kr kan jeg stifte aps. Men hvis de 50.000kr skal bruges til at betale for al det nødvendige til opstarten, gælder det så stadig eller skal man til hver en tid have 50.000kr stående som sikkerhed ved Aps?
    Så ville IVS muligvis være den bedste løsning? men hvis man ikke forventer at have overskud i virksomheden de første par år, da al indtægt skal bruges til udvikling af virksomheden, er det så bedre at starte som enkeltmandsvirksomhed? eller er der ikke en grænse for hvor lang tid man kan bruge på at spare 25% af overskuddet på til de 50.000kr ved ivs? for hvis man bruger alle pengene fra indtægterne ved salg inden årsregnskabet er omme og kontoen står i 0, så er der jo ikke noget overskud at lægge til side af.
    Jeg håber ikke det blev for kringlet

    Hilsen
    Kirstine