Tag along og drag along-klausuler
Tag along-klausuler og drag alongklausuler er to mulige klausuler til indsættelse i en ejeraftale. Klausulerne ses ofte anvendt for minoritetsejere i selskaber.
En tag along-klausul giver en minoritetsejer ret til at koble sig op på et købstilbud, der er givet til majoritetsejeren. Det betyder, at køber kan blive tvunget til at købe både majoritetsejer og minoritetsejer. Der er tale om en ret og ikke en pligt til samme – altså en mulighed for minoritetsejeren.
En tag along-klausul giver mulighed for at forlade et selskab på samme (forhåbentligt gunstige) vilkår som majoritetsejeren. Det giver derved minoritetsejeren mulighed for at undgå at blive tvunget til et samarbejde med en ny investor eller ejer af selskabet ved at hægte sig op på købstilbuddet.
Tag along-klausulen betyder i praksis, at majoritetsejeren skal overbevise køber om også at købe minoritetsejerens andel, da handlen ellers ikke kan blive til noget. På dansk kaldes en tag along-klausul også en medsalgsret.
Drag along-klausulen betyder, at majoritetsejeren har mulighed for at trække en minoritetsejer ind i et salg uanset, om minoritetsejeren ønsker at sælge eller ej. Her er der tale om, at majoritetsejeren kan tvinge et salg igennem, og der er altså tale om en relativt aggressiv klausul. På dansk kaldes dette for medsalgspligt.
Hvorvidt der skal indsættes drag along og tag along-klausuler i en selskabs ejeraftale afhænger af de konkrete omstændigheder og hvad ejerne ønsker. Dette kan en advokat med forbehold hjælpe med at definere.
Ønsker du at finde en advokat, der kan hjælpe med udarbejdelsen af en ejeraftale indeholdende eventuelle klausuler – eller til læsning af samme? Udfyld formularen herunder og få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater, der kan hjælpe dig videre i sagen. Du er oftest videre inden for et par timer:
[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Find advokat nu”][/jufform]