Ophør og lukning af virksomhed

Ophør og lukning af virksomhed

Lukning (ophør) af en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab – de to virksomhedsformer i Danmark – er en relativt simpel opgave, såfremt der er tale om et solvent selskab. Hvad der relaterer sig til lukningen er dog alt andet end nemt. (Har du i stedet et selskab, kan du læse mere om lukning af selskaber her). Ved lukning af virksomhed skal der blandt andet tages stilling til følgende:

  • Fra hvilket varsel er det muligt at opsige medarbejdere?
  • Bliver opsparing i VSO udlagt til personbeskatning med det samme?
  • Kan virksomheden sælges i stedet for nedlægges?
  • Fra hvornår kan kontrakter og forpligtelser af virksomheden opsiges?

Den formelle del i forbindelse med lukning af virksomhed går ud på at udfylde ophørsblanketten hos Erhvervsstyrelsen. Det er alt det juridiske arbejde bag ved, der i praksis skaber problemer.

Såfremt du har en enkeltmandsvirksomhed uden ansatte, uden opsparing i VSO, med begrænset omsætning og uden væsentlige forpligtelser og aktiver kan du selv klare lukningen af virksomhed på Webreg.dk.

Er dette ikke tilfældet bør du alliere dig med en advokat når du skal lukke virksomhed. I en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab har man personlig og ubegrænset hæftelse på virksomhedens vegne – også efter den er lukket. Det er derfor vitalt at lukningen foretages korrekt uden mulighed for senere hæfte.

Du kan finde en advokat til at hjælpe dig med lukning af din virksomhed med JUF.dk. Det sker med formularen herunder.

Når du udfylder formularen får du tilbud af op til 3 advokater, der har faglig ekspertise til at hjælpe dig med lukningen af din virksomhed. De 3 tilbud er gratis og uforpligtende.

Udfyld formularen herunder og kom hurtigt videre:


[jufform type=”selskabslukning” link=”Få lukket din virksomhed nu”][/jufform]

Lukning / ophør af enkeltmandsvirksomhed

I praksis lukker du din enkeltmandsvirksomhed ved at gå ind på Webreg.dk – det er også her, du sandsynligvis har stiftet din enkeltmandsvirksomhed. Søger du hjælp til ophør af virksomhed, bør du benytte formularen på denne side.

lukke virksomhed på webreg

Her lukker du din virksomhed – men arbejdet er for de flestes vedkommende ikke overstået.

Såfremt du har medarbejdere, har sparet penge op i virksomhedsskatteordningen, har mange aktiver eller forpligtelser skal du ud af disse både på en legal og ”ordentlig” måde.

Lukke firma med gæld

Med en enkeltmandsvirksomhed hæfter du for virksomhedens gæld personligt – også når virksomheden er lukket.

Gør processen lettere for dig, når du skal lukke virksomhed. JUF.dk anbefaler, du benytter formularen længere oppe, hvis du står og skal lukke enkeltmandsvirksomhed eller andet lukning af firma og har brug for at danne dig et overblik over dine muligheder.

Ophør og lukning af virksomhed

Lukning / ophør af I/S

Et interessentskab er groft defineret en enkeltmandsvirksomhed med to eller flere ejere. Der er personlig, ubegrænset og solidarisk hæftelse.

Såfremt man har indgået en interessentskabskontrakt vil hvordan en ophørssituation skal behandles være beskrevet heri.

Såfremt blot én person ud af fx 2 eller 3 udtræder af I/S’et er der tale om et delvist ophør. Den udtrædende part vil have krav på at få betalt sin del af virksomheden i forbindelse med sin udtræden. Såfremt I/S’et skylder penge skal de udtrædende interessent betale sin del af denne gæld.

Der er visse skattemæssige og hæftelsesmæssige aspekter af udtrædelse af et interessentskab, man skal være opmærksom på.

Et I/S kan også ophøre fuldstændigt ved at udfylde ophørsblanketten på Webreg.dk.

Et I/S kan også ophøre ved likvidation som et selskab. Aktiverne sælges her og alle forpligtelser gøres til ende hvorefter det resterende provenu deles mellem interessenterne – og hvis provenuet er negativt deles interessenterne om betalingen. Vær opmærksom på, at der dog stadig er solidarisk hæftelse.

Opløsning af selskab – A/S eller ApS

Reglerne er anderledes for så vidt angår anpartsselskaber, aktieselskaber og iværksætterselskaber. Her er reglerne formuleret i bl.a. Selskabsloven.

Et ApS, A/S og IVS har tre muligheder, når selskabet skal lukkes.

JUF.dk har beskrevet de tre løsningener i egne tekster. Tryk på linksne for at læse mere om de individuelle situationer:

Du kan også læse en oversigt over selskabslukning her.

Ophør og lukning af virksomhed

Luk virksomhed eller overvej andre løsninger

En lukning af en virksomhed behøver ikke at være den eneste løsning, hvis man igen vil være lønmodtager, hvis man skal starte en ny virksomhed eller ens virksomhed ikke kører særligt godt.

To andre muligheder bør også overvejes:

Først og fremmest kan man, såfremt ens virksomhed generer et overskud (er en sund forretning) vælge at sælge forretningen. Her lukkes den ikke, men overdrages til tredjemand med forpligtelser, personale, aktiver og så videre intakt. Ligeledes kan man overdrage virksomheden.

Det er også muligt at forsøge sig med rekonstruktion. Rekonstruktion benyttes hvor en virksomhed kører dårligt og er i fare for at skulle konkursbehandles – og det kan også benyttes på en solvent forretning, der dog ikke kører optimalt.

Rekonstruktionen har til formål at genetablere virksomheden som en sund forretning ved bl.a. at udskille usunde dele af forretningen og evt. skaffe kapital ved likvidation med videre.

Insolvent selskab?

Såfremt der er tale om lukning af et insolvent selskab skal dette ske i form af konkursbehandling.

Læs mere om insolvente selskaber og konkursbehandling her.

Søger du advokatrådgivning og hjælp til ophør af din virksomhed bør du benytte formularen på denne side. Så får du 3 tilbud på hjælp til lukning af virksomhed – selvfølgelig helt gratis og uforpligtende.

Ophør og lukning af virksomhed

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (4)
  1. Jakob Stær

    Hej Halfdan
    Min ek kæreste og jeg har et tidligere holding selskab sammen, som senere er omdannet til et driftsselskab ( ApS ). Alene ud fra den grund at kunne frasælge et mindre varelager. Der er nu reelt ikke noget varelager tilbage andet en artikler som skal smides ud eller gemmes for mindernes skyld ( presse materiale osv ).
    Da vi har regnskabsår løbende til 31/3 vil vi egentlig derfor bare gerne lukke dette nu, så smertefrit som muligt og helst uden at bruge for mange penge på at udfærdige årsregnskab fra vores egen private lomme. Kontoen er næsten i nul og ingen gæld til andet end lageret mangler.
    Vi er enige om lukningen og skal derfor bare få det praktiske gjort.
    Kan du nævne hvilken model som vil være det bedste for os ?
    På forhånd tak.
    VH Jakob

    • image description
      Ageras

      Hej Jakob

      Hvis der ingen reel aktivitet i selskabet er (og derved ingen risiko for senere krav mod selskabet), ville jeg overveje at kigge på en betalingsstandsning. Det er den hurtigste måde at få selskabet lukket på.

      Her hæfter du dog personligt, opstår der senere krav mod selskabet.

      Overvej at tage kontakt til en advokat for at være helt sikker (hvad jeg har skrevet herover kan ikke sidestilles med samme) eller eventuelt en gratis retshjælp.

      Mvh. Halfdan

  2. Michael Jørgensen

    Hej,

    Jeg har oprettet et CVR nummer, for et års tid siden, som aldrig har været aktivt.

    Hvordan lukker jeg det, så jeg slipper for betaling på 670 kr. årligt?

    Mvh

  3. Anja

    Jeg eger enkeltmandsvirksomhed i 3 år. Grundet sygdom for det sidste halvt år ikke kunne drive den. Har nu fået gæld da jeg ikke har betalt skat og lønsumsafgift. Jeg er ikke i stand til at drive virksomhed i nærmeste fremtid. Kan jeg lukke CVR selv om jeg har gæld til skat? Jeg hæfter jo personligt alligevel?
    Mvh
    Anja