SKAL advokater oplyse deres priser?

Ja – advokater er forpligtet til jf. de advokatetiske regler, samtlige advokater i Danmark er underlagt, til at oplyse deres priser.

Hvor specifik denne oplysning skal være, er dog knap så klart.

I praksis skal advokaterne som minimum oplyse deres timepris. De fleste advokater vil også i dag være villige til at give et estimeret overslag på opgaven. Overslaget dækker over det estimerede antal timer, sagen vil tage, og derved også en pris på det hele. Advokaten er herefter forpligtet til i god tid at meddele, hvis dette overslag ikke ser ud til alligevel at ”holde vand”. Dette gør advokat priser, lidt mere overskuelige for dig.

Nye og moderne advokater er ofte villige til at give dig en fast pris på din opgave. De gælder fx de fleste af de advokater, vi har tilknyttet i vores netværk på JUF.dk. Når du får løst en opgave gennem en af vores advokater, sker dette oftest efter at have fået tilbudt en fast og bindende pris fra starten af.

JUF.dk anbefaler, du får en fast pris fra advokaten, hvis ikke der er tale om en ekstraordinært kompliceret sag. For sager som fx følgende vil du altid kunne få en fast pris at forholde dig til og derved sammenligne dine muligheder med henblik på at vælge den bedste og den billigste advokat:

Af sager, hvor det er forbundet med større besvær og usikkerhed at give en fast pris, kan nævnes:

  • Retssager
  • Bodelingssager ifbm. Skilsmisse
  • Forældremyndighedssager

Med eller uden moms?

Henvender du dig som privatperson til en advokat, er denne forpligtet til at oplyse sin pris inklusive moms. Det følger af markedsføringslovens § 13.

Henvender du dig som erhverv til en advokat, vil den oplyste pris typisk være eksklusive moms.

Pris skal gives før arbejde startes

Udgangspunktet er, at du skal have oplyst prisen for advokatens arbejde forinden arbejdet begynder.

En advokat må ikke uden din tilladelse begynde at arbejde på sagen – ligesom advokaten ikke blot kan sende en faktura for et møde uden at have gjort dig opmærksom på først, at der var tale om et salærbetinget møde. Dette gælder ikke, hvis det var åbenlyst, at der var tale om et sådant møde (hvis sagen fx var i gang og mødet relaterede sig til denne sag).

Grundlaget

Det juridiske grundlag for, at advokater skal oplyse deres priser, finder du i de advokatetiske regler.

Der er tale om stykke 15:

advokatetiske regler stykke 15

Reglerne blev indsat i 2005. Siden da har der været flere afgørelser jf. nedenstående.

Afgørelser

I det tilfælde en advokat ikke har oplyst sin pris eller på anden måde har brudt de advokatetiske regler, tager Advokatnævnet stilling til sagen. Advokatnævnet har mulighed for bl.a. at nedsætte salær skønsmæssigt og at uddele bøder til danske advokater.

Bøden for ikke at have oplyst prisen på forhånd og på eget initiativ er som udgangspunkt 5.000 kroner.

Flere afgørelser findes allerede:

Advokatnævnets kendelse af 02.02.2011:

En advokat skulle varetage et privat boskifte. Advokaten havde på forhånd oplyst, at prisen ville blive beregnet ud fra brugt tid, men havde ikke nævnt noget om timepriser eller et overslag over antallet af timer. Dette fandt nævnet ikke var tilfredsstillende.

Salæret blev skønsmæssigt nedsat og advokaten fik en bøde på 5.000 kroner.

Advokatnævnts kendelse af 23.08.2011:

En advokat skulle hjælpe i forbindelse med handel med fast ejendom. Advokaten oplyste et salær på 12.000 kroner eksklusive moms. Da arbejdet var udført sendte advokaten en regning på 21.000 kroner eksklusive moms uden at have underrettet klienten om denne stigning løbende.

Advokatnævnet nedsatte salæret til 12.000 kroner i afgørelsen.

Advokatnævnets kendelse af 11.11.2013:

En advokat havde holdt et indledende møde med en klient. Advokaten sendte herefter en faktura på adskillige tusinde kroner for dette møde. Det var klienterne dog ikke orienteret om på forhånd ville ske. Advokatnævnet fandt ikke, at klienten var gjort opmærksom på eller kunne forvente, der var tale om et salærbetinget møde og valgte derfor bortfalder regningen fra advokaten ved kendelsen.

Ønsker du at klage over en advokat, bør du læse mere på dette link.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (3)
  1. Grethe Thomassen

    Min advokat kører en bodelingssag for mig.Hun har i dag søndag den. 31-8-2014 sendt mig en mail på hvad jeg skal betale for min sag.Mit spørgsmål lyder : er dette lovligt at sende en regning på en søndag.

    • image description
      Ageras

      Kære Grethe

      Der er intet i vejen for, at din advokat sender en regning på en søndag.

      Mvh. Halfdan
      JUF.dk

  2. Ann Christensen

    Jeg har haft en advokat til at ordne en overtagelse af et halv hus; da jeg skulle købe min mands halvdel pga han er gået konkurs. Jeg henvendte mig hos advokaten, han gav mig en pris på 20000,- excl moms. Nu har jeg modtaget regningen og den lyder på ca 60000,- der er de 12500,- moms. Talte med advokaten igår , da jeg blev noget paf over det store beløb men han mente at da jeg havde sparet en del på salær til kurator skulle jeg være glad. Men jeg sagde til ham, hvorfor jeg ikke havde fået besked om at det blev så meget dyrere, men han blev bare ved at sige at de havde brugt mange timer efter vi havde været i skifteretten. Men det mener jeg ikke kan godtages, heller ikke at jeg ikke har fået oplyst salæret uden moms. Men hvad gør jeg med regningen.
    Håber I kan give mig et svar jeg kan bruge til noget.
    Venlig hilsen Ann