Tving skilsmissesæreje ind gennem ejeraftalen
Ejerandele i et selskab er et økonomisk aktiv på lige linje med friværdi i et hus eller en bil stående i garagen. Det betyder, at en ejer af et selskab kan blive tvunget til at skulle svare halvdelen af virksomhedens værdi i en bodeling i forbindelse med en skilsmisse eller dødsfald.
Det er noget, der kan få store konsekvenser, er ejeren nødt til at realisere aktivet i form af et salg for at kunne betale boslod til den tidligere partner.
Det er dog en problemstilling, det er muligt at komme udenom. Det kan ske ved hjælp af en ejeraftale, hvori partnerne aftaler, at de hver og især er forpligtet til at lave en ægtepagt med (minimum) skilsmissesæreje med partneren.
Skilsmissesæreje er en familieretlig konstruktion, hvori man har særeje i forbindelse med et dødsfald, mens at man i forbindelse med skilsmisse har fuldstændigt særeje. Der blev åbnet op for denne type særeje i 1992, hvor der før var mulighed for alene fuldstændigt særeje eller blot fælleseje.
Ejerne af et selskab har vide grænser til at indgå aftale mellem hinanden i selskabets aftaler – og altså også til at forpligte hinanden til at lave en ægtepagt med deres partner og tinglyse denne som forudsætning for driften af selskabet.
Overholdes dette punkt omkring en ægtepagt i ejeraftalen ikke, vil der være tale om et brud på ejeraftalen ligesom ethvert andet brud. Det kan betyde betaling af en konventionalbod afhængigt af, hvordan ejeraftalen er defineret.
For et selskab kan det være ønskeligt at forpligte ejerne til at gøre deres andele til skilsmissesæreje for at undgå, at en af ejernes skilsmisse ender med at blive selskabets problem i form af et eventuelt frasalg af ejerandele.
I samme ejeraftale er det i øvrigt muligt at indsætte en forkøbsret for de eksisterende anpartshavere, såfremt et frasalg – uanset anledningen – skulle blive aktuelt. På denne måde er det muligt at holde “nye kræfter” fra at træde ind i firmaet, hvis ikke alle ønsker det.
Dette udgangspunkt kan dog blive brudt af en drag along-klausul, er det majoritetsejeren, der ønsker at sælge ud af sine ejerandele i selskabet.
Vi har på JUF.dk mulighed for at hjælpe dig i forbindelse med oprettelse eller tolkning af en ejeraftale – med os kan du indhente op til 3 tilbud fra advokater, der er i stand til at hjælpe.
Læs mere om ejeraftale her eller gå direkte til indhentning af 3 tilbud fra advokater her.