(Ulovligt) aktionærlån

I et selskab er det ikke tilladt at lade midlerne flyde frit fra ejerne af selskabet og selskabet – i modsætning til en almindelig virksomhed, hvor der juridisk set er tale om samme person og man derfor udmærket kan blande det sammen.

Det betyder, at du som ejer af et iværksætterselskab, et anpartsselskab eller et aktieselskab ikke blot må trække penge ud af selskabet til dig privat. Det skal ske enten som udbyttebetaling eller som løn.

Hvis du trækker penge ud, og det ikke er løn eller udbyttebetaling, er der tale om et aktionærlån – hvilket i sin grundstamme er ulovligt, og der vil derfor altid være tale om et ulovligt aktionærlån.

Udfordringen ved ulovlige aktionærlån er, at det ikke er muligt ”blot at betale pengene tilbage” og så trække dem ud korrekt. Hvis SKAT vurderer, at du privat har haft gavn af pengene, vil du blive straffet herfor.

Personen, der har lavet lånet, vil få en bøde på 5 % af lånets størrelse. Hvis lånet er indfriet, vil bøden dog blive nedsat til 2.5 %.

Pengene skal derudover betales tilbage til selskabet. Dette sker med morarenter (nationalrentens renter plus 7 %). Kan man ikke betale pengene tilbage til selskabet (de er måske brugt privat), er man nødt til at hæve ny løn til sig selv, blive beskattet af denne og så betale pengene tilbage til selskabet.

Hæver man 100.000 kroner i ulovligt aktionærlån til sig selv, kan man ende med at skulle hæve vel over 300.000 kroner for at betale skat og penge tilbage til selskabet.

Med andre ord – det er farligt.

Står du i fælden lige nu – eller ønsker du rådgivning om, hvordan du undgår at ende i den?

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra revisorer, der kan hjælpe dig med at redde trådende ud eller sætte et system ordentligt op fra starten af herunder:

[jufform type=”revisor” link=”Få 3 tilbud fra revisorer”][/jufform]

Vi kan også hjælpe med at finde en skatteadvokat her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar