Opstart af virksomhed

I Danmark er det gratis at starte en virksomhed (i modsætning til et selskab, mere hernede). Der sættes dog krav i forhold til regnskab, til at udfylde enten et årsregnskab eller en udvidet selvangivelse og til løbende at indbetale moms.

Alt i alt er det nemt og enten gratis eller billigt at starte en virksomhed i Danmark. Der er dog flere ting, man bør vide, inden man går i gang med ens forretningseventyr. Jeg kommer ind på følgende vigtige ting:

Forskellen mellem en virksomhed og et selskab
Stiftelse
Krav til regnskab
Indberet af moms
Indberetning af skat

Jeg vil indledningsvis i øvrigt notere, at du, såfremt du har brug for hjælp eller rådgivning i forbindelse med regnskab, stiftelse eller andet har mulighed for at få 3 uforpligtende tilbud fra advokater eller revisorer ved at benytte formularen herunder.

Noter blot, at du gerne vil have hjælp til fx at stifte dit selskab, at have revideret dit regnskab, rådgivning om hvilke virksomhedsform, du skal vælge, eller hvad du måtte sidde med – og så er du hurtigt videre.


[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Start din virksomhed nu”]Du er videre på 3 timer:[/jufform]

Forskellen mellem en virksomhed og et selskab

I Danmark kan du vælge mellem at stifte enten en af to virksomhedsformer eller en af tre selskabsformer. Der er stor forskel på de 5 muligheder.

De to virksomheder:

Enkeltmandsvirksomhed
Interessentskab

Det er gratis at stifte en virksomhed – altså en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab. Det gøres online på Webreg.dk. Du kan se herunder, hvordan du går i en video, jeg har lavet:

Det er ligeledes gratis at ændre på virksomheden eller senere at lukke den (fx i forbindelse med en omdannelse). Det sker ligeledes på Webreg.dk.dk.

En virksomhed er lig med ejeren juridisk. Der er derfor personlig og ubegrænset hæftelse med en enkeltmandsvirksomhed, og det samme samt solidarisk hæftelse med et interessentskab, et I/S. Især det sidste kan være farligt, da man giver partneren i et I/S mulighed for at disponere med en selv som debitor.

Man har til gengæld mulighed for at fratrække et eventuelt underskud i den personlige indkomstskat.

En virksomhed kan senere omdannes til et selskab ved hjælp af en skattefri virksomhedsomdannelse. Her skal en revisor dog hjælpe til – uden at det behøver at koste en bondegård.

Der findes også selskaber.

Selskaber er:

Anpartsselskaber
Aktieselskaber
og per 1.1.2014 også Iværksætterselskaber

Det koster 670 kroner i gebyr til Erhvervsstyrelsen at stifte et selskab ved hjælp af Webreg.dk (og 3x så meget hvis du gør det nede hos kommunen).

Der kræves en indskudskapital ved et selskab. Et aktieselskab (A/S) kræver 500.000 kroner, et anpartsselskab (ApS) minimum 80.000 kroner, mens et Iværksætterselskab (IVS) koster 1 krone. Med et IVS skal man dog løbende spare 25 % op indtil man har 50.000 kroner stående i selskabet.

Med et selskab er man juridisk adskilt fra selskabet til en som person. Går selskabet konkurs hæfter selskabet med indskudskapitalen og hvad der er i selskabet af værdi – ejeren personligt går ikke konkurs samtidigt med, som det ville være tilfældet med enten en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab.

Der er ydermere muligt at indrette sig med holdingselskaber og driftsselskaber og derved stå endnu sikrere juridisk set.

Hvad der er bedst i forhold til opstart af virksomhed, en virksomhedsform eller et selskab, afhænger af den konkrete situation. De fleste kan med fordel starte i det små med en enkeltmandsvirksomhed, mens risikofyldte eventyr med fordel kan benytte sig af et IVS per 1.1.2014 eller et ApS allerede fra nu af. Skriv en kommentar til indlægget her eller en rådfør dig med enten advokat eller revisor for at blive klogere på din situation.

Stiftelse

Både virksomheder og selskaber stiftes online på Webreg.dk.

Virksomheder er gratis. Selskaber koster 670 kroner.
Ydermere benytter man typisk en advokat eller en revisor til at hjælpe med stiftelsen af et ApS, A/S eller IVS hvilket ydermere koster 1-2.000 kroner hos en billig advokat eller revisor.

Det tager cirka en uge at stifte både et selskab og en virksomhed. Foretager du stiftelsen mandag er du funktionsdygtig med et CVR-nummer allerede fredag med bekræftelse fra Erhvervsstyrelsen og et brev fra SKAT. Overvejer du at stifte et selskab i Sverige, se da mere her.

Krav til regnskab

Du skal, både med en virksomhed og et selskab, føre regnskab over selskabets indtægter og udgifter. På denne måde kan du beregne din moms og skat, der senere skal betales.

Dette regnskab føres af mange iværksættere enten med et Excel-ark eller et bogføringsprogram. Sidstnævnte er nemmere, men koster 50-100 kroner om måneden.

JUF.dk bruger Billy’s Billing.

Du skal gemme dine bilag i 5 år med en virksomhed. Dette sker automatisk med et regnskabsprogram, mens du med Excel skal have skabt dig et sindrigt mappesystem.

SKAT har ret til i 5 år efter indgivelse at komme og tjekke dit regnskab igennem for fejl. Derfor er det også et krav, at du gemmer dine bilag i den tid.

Du skal med en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab ikke nødvendigvis bruge en revisor. Det er frivilligt. Det kan dog anbefales, hvis du fx skal have ekstern kapital ind, at få en revisor til at udarbejde et årsregnskab for virksomheden.

Et selskab skal bruge en revisor. Det står i Selskabsloven. Er ens selskab af mindre størrelse kan man dog blive fritaget for dette krav. Dette gælder i dag både holdingselskaber og driftsselskaber.

Indberetning af moms

Ved opstart af virksomhed opdager du hurtigt, at du skal til at indberette moms. For en nyoprettet virksomhed sker det en gang i kvartalet – for mindre, “ældre” virksomheder en gang hvert halve år.

Du indberetter moms online på Skat TastSelv Erhverv. Herefter indbetaler du pengene på din netbank.

Bruger du et regnskabsprogram, et bogføringsprogram, udregnes din moms automatisk. Hvis ikke skal du have gang i lommeregneren og trække salgsmoms og købsmoms fra hinanden.

Reglerne her gælder både selskaber og virksomheder.

Indberetning af skat

Her har det igen betydning, om det ved opstart af virksomhed vælger et selskab eller en virksomhed.

Virksomheder indberetter skat ved hjælp af en udvidet selvangivelse. Når man alligevel er i gang med ens selvangivelse fortsætter man blot og laver en udvidet selvangivelse. Det er nemt og hurtigt overstået, men forudsætter, at man har regnskabet og nødvendige tal klar fra fx bogføringssystem, revisor eller Excel-ark.

Selskaber skal lave et årsregnskab, der efter revision bliver en årsrapport, der indsendes Erhversstyrelsen. Herefter betaler man skat af overskuddet og ens overskud er offentligt for alle, da man har et selskab. Regnskabet er ikke offentligt med en virksomhed.

Har du andre spørgsmål til at opstarte en virksomhed hører jeg gerne fra dig i kommentarerne. Ellers vil jeg anbefale dig at følge de links, der er herover i teksten for at blive endnu klogere.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar