I/S – Interessentskab

De fleste ved hvad en enkeltmandsvirksomhed er – en virksomhed med én ejer, der hæfter personligt med hele sin formue. Et I/S, hvis fulde navn er et interessentskab, er at betegne som et enkeltmandsfirma for 2 eller flere stiftere og ejere. Lighederne er mange og de eneste reelle forskelle er navnet samt de flere stiftere.


[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Find advokat til I/S”]Ønsker du hjælp til stiftelsen af dit interessentskab? Udfyld formularen herunder, gerne med en beskrivende linje eller to, og modtag 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater, der kan hjælpe dig videre med din virksomhed.[/jufform]

På juf.dk gennemgår vi de forskellige selskabsformer. Du kan få et overblik over selskabsformerne her, mens vi herunder går i dybden med netop interessentskabet, herunder hæftelse, indskudskapital og stiftelse af selskabet.

Hæftelse

Samtlige ejere af et I/S, interessentskab, hæfter både personligt, ubegrænset og solidarisk. Det betyder, at hvis et I/S opnår gæld, skal ejerne af interessentskabet af deres egen formue betale denne gæld, hvis selskabet ikke formår dette – og kan en af fx 3 stiftere ikke betale sin andel, må denne betales af de andre stiftere af selskabet.

Står du til at skulle stifte et I/S, hvor der er reel risiko for at nå gæld, er det derfor en god idé at kende de andre stifteres private økonomiske forhold. Disse forhold kan få direkte konsekvens for dig, såfremt det ikke går med selskabet som ønsket, og du kan ende med at hænge på ”andre personers gæld”.

Netop som følge af den ubegrænsede, personlige og solidariske hæftelse er et interessentskab, I/S, ikke længere en særligt populær selskabsform. Andre selskabsformer, som det lignende ApS (Anpartsselskab) medfører ikke denne hæftelse og er derfor langt mere benyttet.

Hvordan stiftes et I/S?

Vi kan dele stiftelsen af et I/S op i 2 scenarier, alt efter om der ønskes et CVR-nummer eller ej:

Med CVR-nummer: Består I/S’et udelukkende af fysiske personer, og altså ingen juridiske personer (foreninger, andre selskaber osv.), kan interessentskabet anmeldeles til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og få et CVR-nummer.

Uden CVR-nummer: En simpel aftale mellem parterne om, at de ønsker at samarbejde om et projekt, er nok til at stifte et I/S. Og det kan blive lagt i graven på samme måde. I og med at der ikke er begrænset hæftelse med denne form for selskab, interessentskab, skal der heller ikke stiftes noget formelt, med mindre, man ønsker et CVR-nummer til foretagenet.

Husk, at interessentskabet skal momsregistreres, hvis indtægten over de kommende 12 måneder estimeres til at ende på over 50.000kr. Under dette beløb er det ikke påkrævet, men ofte en god idé at momsregistrere ens selskab.

Fordele og ulemper ved at stifte et interessentskab

Hver selskabsform har sine unikke fordele. Det har interessentskabet også, men det har til gengæld også sine ulemper. Den gennemgår vi herunder:

  • Fordel: Ingen revisionskrav eller formelle stiftelseskrav ved et I/S – og heller ingen stiftelsesomkostninger, hverken startende eller løbende
  • Ulempe: Personlig, ubegrænset og solidarisk hæftelse i modsætning til et anpartsselskab.
  • Fordel: Underskud i I/S’et kan fratrækkes i den personlige indkomstskat. Noget, der normalt ikke er muligt ved selskaber med begrænset hæftelse.
  • Ulempe: Ikke nødvendigt med stiftelsespapirer, og derfor har mange I/S’er ikke faste rammer på samarbejdet.

Hvem er et I/S for?

Et I/S er som udgangspunkt ikke en anbefalet løsning. At samle 80.000kr til kapitalindskuddet til et langt mere seriøst og fordelagtigt anpartsselskab vil altid være en mere fordelagtig løsning, da der her er styr på de formelle detaljer og ingen personlig, ubegrænset og solidarisk hæftelse.

I/S egner sig derfor kun til mindre projekter, hvor stifterne ikke har behov for at få hverken papir eller formalia på plads med hinanden. I/S er som nævnt i begyndelsen et enkeltmandsselskab for 2 eller flere personer – men at samle kapitalindskuddet til et ApS vil være en langt bedre start for så godt som ethvert nyt projekt i stedet for!

Har du spørgsmål til I/S’er, interessentskaber, kan du skrive en kommentar herunder eller spørge vores brevkasse i højre kolonne!

I stedet for et I/S kan også overvejes stiftelse af ApS, stiftelse af IVS – eller læs mere generelt om selskabsstiftelse her.

Hvis du gerne vil læse om ophør eller lukning af I/S kan du klikke her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (18)
  1. Chr. Wøbken

    Vi er 2 der vil lave et I/S som en overgangs løsning til et ApS, men kun den ene af os har opholds og arbejdstilladelse i Danmark p.t. Er det muligt før opholds og arbejdstilladelse gives ?

  2. image description
    Ageras

    Hej Christian,

    Er den anden part i I/S’et borger i EU?

    Jeg vil anbefale, at I genovervejer, om et I/S er den rigtige løsning – her skal I i hvert fald sikre jer mod den ubegrænsede, solidariske og personlige hæftelse, man får med selskabet. Jeg anbefaler at lave en interessentskabskontrakt, hvis I vælger at stifte et I/S, uanset I skifter over til et ApS senere.

    Mvh. Halfdan

  3. Jesper

    Hej Halfdan.
    Når en af to partner trækker dig fra et interessentskab, kan den tilbageblivende part fortsætte med samme interessentskab (med samme CVR nummer og navn) med en ny partner? Mange hilsner Jesper

  4. Morten Kristensen

    Hej.
    Vi er to unge knægte, som ønsker at starte en virksomhed hvor vi sælger alkohol over nettet.
    Vi ønsker ikke at hæfte personligt for særligt mange penge og det skal helst være sådan vi kan trække pengene ud af firmaet igen.
    Er der en bestemt firma form du kan anbefale. På forhånd tak
    M

    • image description
      Ageras

      Hej Morten

      Held og lykke med den kommende virksomhed. 🙂

      Jeg vil anbefale jer at kigge videre på muligheden for at stifte et iværksætterselskab:

      http://juf.dk/ivaerksaetterselskab/

      Her kan I løbende trække løn ud og 75 % af udbyttet – 100 % efter, der er opsparet 50.000 kroner i selskabet.

      I hæfter her ikke personligt.

      I kan stifte et IVS for ganske få penge – et par tusinde kroner og så er både advokat og Erhvervsstyrelsen betalt:

      http://juf.dk/stiftelse-af-ivs/

      Mvh. Halfdan

  5. Sanne

    Kan det være en fordel at oprette et is, hvis man vil ansætte en kontor dame til at lave forskellige ting som bogholderi, salg fra nettet, og andet kontor arbejde, for flere virksomheder, hun skal ansættes på fuld tid, og løn og ansættelse efter funktionærloven. Eller er det bedre at en af is ansætter hende og de andre så bare for en regning for de timer hun har brugt fire den enkelte virksomhed.?

  6. Birgit beck

    Hej
    Vi er et par i pensionsalderen der er iført med at købe en lejlighed i et interessant selskab i Århus.Jeg bliver lidt betænkelig ved denne form for ejerskab da vi ikke kender til denne form og vores bankrådgiver ej heller har særlig kendskab til det.
    Kotyme er at Man skal sende sin årsopgørelse og lønsedler til deres bankforbindelse.
    Hvad nok er helt ok.Jeg havde dog hellere set det som en andelsbevis,der ikke hæfter solidarisk med de øvrige hvis noget skulle gå galt.
    Økonomien skulle være i orden men jeg er utryg.Har du noget godt råd?
    Mvh Birgit Beck

  7. J.Christian Nielsen

    Køb af sommerhus til istandsættelse sammen med mine voksne børn ?
    Vi har kigget på et sommerhus, som vi kunne tænke os at istandsætte og udleje og måske sælge igen.
    Ville det være en ide(og må man oprette et i/s til noget sådant ?
    Vi har hver især en god privat økonomi og kender reglerne for hæftelse.

  8. Mette Callesen

    Hej Haldan.

    Kan selskaber stifte et I/S eller skal det være fysiske personer?

    På forhånd tak.

    Mvh.

    Mette Callesen

  9. Maria Houlind

    Hej
    Vi er to psykologer, der ønsker at starte som selvstændige. Vi overvejer, hvilken virksomhedskonstruktion vi skal vælge – to enkeltmandsvirksomheder eller et I/S. Vi vil have kontorfællesskab, dele navn på virksomheden (begge vores navne vil indgå i en undertitel), dele hjemmeside, være fælles om nogle behandlings-/undervisningsopgaver og vi vil dele fælles udgifter (fx betalt fra en fælleskonto). Vi vil formegentlig ikke arbejde lige meget og vores opgaver kan være noget forskellige. Hvad vil du råde os til?
    På forhånd tak for hjælpen – hilsen Maria

  10. Wisam Midani

    Hej 🙂

    Min bror og jeg, overvejer stærkt at starte en mindre rengørings virksomhed. Vi er lidt i tvivl om det skal være I/S eller hvad det helt præcist skulle være. Vi har i tankerne at starte som underleverandører 🙂 Hvad kan i anbefale?

    Mvh Wisam

  11. Bettina

    Hvis et I/S består af 3 ejere og det er uden CVR-nr., kan der så ansættes en medarbejder i selskabet? Det drejer sig om et selskab som ønsker at ansætte en fleksmedarbejder 10 timer om ugen til administrativt arbejde.

    TAK for dit svar

  12. Lasse Christiansen

    Hej

    Jeg og en kammerat vil oprette en virksomhed, og har ingen virksomheder i forvejen. Skal vi oprette en enkeltmandsvirksomhed hver, og så joine dem i et interessentselskab? Hvis ja, hvordan skal vi så indberette moms osv? Er det gennem vores eget selskab, eller via interessentselskabet?

    Tak for hjælpen!

    Mvh Lasse

    • image description
      Ageras

      Hej Lasse

      Man kan ikke slå enkeltmandsvirksomheder sammen.
      I skal, som du selv foreslår, udelukkende oprette et interessentskab også kaldet et I/S.

      Med venlig hilsen
      Malte, Ageras

  13. Joe

    Hejsa. Min kone og jeg går med tanker om at købe en campingplads. Vil det på nogen måde være en fordel at lave en form for selvskab?

    • image description
      Ageras

      Hej
      Forskellen på et I/S og et kapitalselskab som f.eks. et IVS eller et ApS, vil være, at i ikke personligt hæfter for virksomheden. Dvs. at hvis jeres campingplads skulle gå konkurs, vil jeres privatøkonomi stå uberørt. Stifter i derimod et I/S, vil i også hæfte jeres personlige formue i virksomheden. Det kan derfor give rigtig god mening, at stifte et kapitalselskab fremfor et I/S.

      Med venlig hilsen
      Malte, Ageras

  14. Stina

    Må man flytte penge frem og tilbage mellem egen konto og firmakonto, når man har et I/S?
    Fx hvis jeg har lagt ud til en pc fra min private konto, kan jeg så efterfølgende overføre pengene fra firmakontoen til min private konto, eller hvordan er reglerne med et I/S?

  15. Julie

    Hvis jeg og den anden interessent laver en udtrædelsesaftale af I/S for mig gældende pr. 1.1.2010 som først bliver underskrevet den 1.10.2010 hvilken dato gælder da juridisk? Og fra hvilken dato hæfter jeg for evt. gæld?