Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed er ofte den mest ligetil løsning, når en person skal være selvstændig. Virksomhedsformen er egnet til såvel håndværksvirksomheder som servicevirksomheder, og navnet til trods er det muligt at ansætte andre i ens enkeltmandsvirksomhed, hvorved det også er en skalerbar løsning.

Læg mærke til, at der er tale om en virksomhedsform i modsætning til en selskabsform. Det betyder, at der for ejeren af en enkeltmandsvirksomhed er såvel personlig som ubegrænset hæftelse for de gældsposter, virksomheden måtte påtage sig.

Til gengæld er det gratis både at stifte en enkeltmandsvirksomhed (med mindre, man ønsker advokatbistand, der er intet gebyr til staten) og man behøver ikke at have ens regnskab revideret af en revisor.


[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Find advokat til din enkeltmandsvirksomhed”]

Gør som mange andre hver eneste dag:

JUF gør det nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til at hjælpe med oprettelsen af enkeltmandsvirksomheden og andre nødvendige juridiske ydelser. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud. [/jufform]

Se en kort video herunder som en introduktion til det at have en enkeltmandsvirksomhed.

Krav og drift

Der er meget få krav forbundet med det at have en enkeltmandsvirksomhed. I modsætning til fx et anpartsselskab og et aktieselskab, er der ikke tvungen revision, en bestyrelse er ikke nødvendig og en offentliggørelse af årsregnskabet ej heller. Det er ikke nødvendigt at sætte sig ind i hverken love eller regler for at oprette og drive en enkeltmandsvirksomhed, hvorfor denne virksomhedsform også er ekstra tiltrækkende for de, der skal være selvstændige for første gang.

Hæftelse og skat med enkeltmandsvirksomhed

Som nævnt i begyndelsen er der såvel personlig som ubegrænset hæftelse med en enkeltmandsvirksomhed. Den kredit, din virksomhed opnår, kan videreføres til dig som person, hvis virksomheden ikke har midler til at dække det.

Eksempel: Jeg ejer en tømrervirksomhed. Jeg køber træ for 20.000kr på kredit, men desværre mister jeg min kunde, og jeg brænder inde med træet. Jeg går konkurs. Min kreditor kan nå gå til mig personligt  for at få opfyldt sit krav på 20.000kr.

Det samme er tilfældet med den anden virksomhedsform – interessentskabet, I/S, hvor ejerne ikke blot er personligt og ubegrænset hæftende, men tilmed også hæfter solidarisk.

I forhold til skat kan det dog vise sig som værende en fordel at have netop en virksomhedsform som en enkeltmandsvirksomhed. Har du underskud i din virksomhed, kan du nemlig fratrække dette i din personlige indkomstskat, hvis du har indtægt fra fx et fuldtidsjob ved siden af. Dine eventyr med en enkeltmandsvirksomhed vil med andre ord ikke medføre personlig ruin ved et større underskud. Dette mulighed har man ikke med et selskab.

Eksempel: Jeg har en tømrervirksomhed, der på sit første år desværre ender med et underskud på 30.000kr. Jeg har ved siden af et job som maler, hvor min indtægt er på 400.000kr for hele året. Ved at fratrække underskuddet fra min enkeltmandsvirksomhed, skal jeg kun betale skat af 370.000kr.

Netop som følge af muligheden for at fratrække et underskud i skat, er det ofte set, at et foretagende starter som et I/S eller en enkeltmandsvirksomhed og senere omdannes til et ApS. På denne måde kan indledende underskud trækkes fra i skat, fx i forbindelse med indkøb af varelager eller dyrt udstyr, samtidigt med, at foretagenet – bliver det en succes – kan sikre sig mod den personlige og ubegrænsede hæftelse ved senere at blive omdannet til et ApS eller A/S.

Til denne omdannelse vil det ofte være en god idé at få bistand af en advokat til det juridiske.

Hvis du ønsker at vide noget om omdannelse eller ophør af enkeltmandsvirksomhed kan klikke her.

Momsregistrering af enkeltmandsvirksomhed

Det er altid muligt på et frivilligt basis at momsregistrere ens enkeltmandsvirksomhed, men det er ikke at krav, før end en vis omsætning er nået.

Vil du i løbet af de næste 12 måneder opnå en omsætning på estimeret minimum 50.000kr, er det påkrævet at momsregistrere virksomheden. Før dette tal er det frivilligt og kan ske både samtidigt med anmeldelsen af virksomheden og senere.
Læg mærke til, at der er tale om en omsætning på 50.000kr og ikke et overskud på samme beløb. Om du har overskud eller underskud når denne omsætning opnås er for momsregistreringen irrelevant.

Dog er der mange fordele ved fra starten af at have momsregistreret ens enkeltmandsvirksomhed:

Ved momsregistreringen opnår man også et CVR-nummer, der er med til at højne seriøsiteten om ens virksomhed.
Det bliver muligt at fratrække købsmomsen af varer nødvendigt til drift af virksomheden. Driver du en internetvirksomhed, kan du fratrække moms for software købt, og driver du en tømrervirksomhed, kan du fratrække moms fra indkøbte materialer.
Det bliver også muligt at fratrække resten af udgiften i skat, hvorved det overskud, der når året er omme skal betales skat af, mindskes.

Med en momsregistrering bliver det også nødvendigt at indrapportere moms. Dette sker på en af to forskellige intervaller:

  • Har du en omsætning på under 15 millioner kroner årligt, skal der indrapporteres og betales moms månedligt.
  • Har du en omsætning på over 15 millioner kroner årligt, skal der indrapporteres og betales moms på kvartalsbasis.

Har du herudover en omsætning på under 300.000kr om året, kan du få lov til at nøjes med indrapportering hvert halve år. Dette kræver dog, at du selv tager kontakt til skat, da denne mulighed ikke udbydes automatisk.

3 forskellige skatteordninger

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed har du mulighed for at vælge mellem 3 forskellige skatteordninger.

  • Personskatteordningen
  • Virksomhedsordningen
  • Kapitalafkastordningen
Foretager du dig intet, falder du som udgangspunkt ind under personskatteordningen, hvilket også er den løsning, der er nemmest at gå til. Hvilken løsning der i den sidste ende vil vise sig som værende den mest fordelagtige løsning er ikke altid lige til at gennemskue, og det kan være en fordel at bevæbne sig med en revisor for at finde ud af dette.
Som nævnt er der intet regnskabskrav for en enkeltmandsvirksomhed. Hvad du vælger af regnskab er derfor frivilligt. Du kan vælge selv at klare det hele med Excel-arks, eller du kan vælge at købe adgang til et online regnskabsprogram. Sidst, men ikke mindst, kan du naturligvis klare regnskabet for din virksomhed ved hjælp af en decideret revisor.

Nyttige links & infografik

Herunder et par nyttige links vedrørende enkeltmandsvirksomheder:

Se herunder en infografik om de forskellige virksomheds- og selskabsformer. En enkeltmandsvirksomhed er ikke altid den rette løsning, hvorfor det kan være relevant at overveje I/S, ApS og A/S også.

 

infografik over enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab, aktieselskab og interessentskab

 

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (6)
  1. Julie wagner

    Vil spørge om der er forskel på et enkeltmands firma og et ApS vedr betalingsbetingelser? Fx ApS har netto 8 dage, kan et enkeltmands også det, eller er der regler for at det fx skal være 14 dage?

  2. james santin

    Hej Timm Halfdan. Jeg er en nystartet træfældnings enkeltmandsvirksomhed.
    Er der et sted på nettet, hvor man kan finde ud af, hvad der kan trækkes fra i firmaet.
    Og hvor meget. Jeg tænker på. Køb af motorsav. moms kan trækkes fra og straks afskrivning men, kan jeg trække hele beløbet fra for indkøb af benzin, og reservedele,
    Jeg tænker også på bilen. Halv firma eller helt privat. Hvad er der af muligheder.
    På forhånd mange tak. James santin

  3. Louise Højmark

    Hej Hvilken virksomhedsform skal jeg vælge hvis jeg gerne vil starte op med at sælge tøj der er importeret fra udlandet men kun i små mængder dvs under 50000 kr årligt, syntes at når jeg prøver at oprette enkelmandsvirksomhed står der at man ikke må import/eksportere så er lidt i vildrede ??

  4. Thomas Blaudzun

    Hej
    Jeg overvejer at starte en virksomhed, jeg vil investere i aktier,obligationer,råvare(guld,sølv olie etc.) samt eventuelt ejendomme på sigt. Hvad kan i anbefale som den mest hensigtsmæssige virksomheds form, da der kun er mig selv i virksomheden overvejer jeg en enkeltmandsvirksomhed. Jeg har 15 års erfaring i det ovenstående som privat person. på forhånd tak
    v.h Thomas Blaudzun

  5. Signe

    Jeg skriver angående en opgave i skolen ang. egen start af virksomhed.

    Indledning af virksomheden: Virksomheden Bønnen er en servicevirksomhed, der leverer frisk brygget kaffe og varme drikke i centrum af Sønderborg. Vi er en lille virksomhed, som server kaffte- to go, så derfor skal det siges at der ikke er et lokale for besøgende.

    Virksomheden er et enkeltmandsvirksomhed, men før eller siden skal virksomheden laves om til et kapitalselskab. Jeg har læst om de andre selskaber, men har endnu ikke en ide, om hvilket det kunne blive senere hen.

    Hvad er din mening?

  6. Cuong phu nguyen

    Hi.. Jeg vil spørger dig om enkelmandsvirksomheden… Hvis jeg vil start en enkelmandsvirksomheden .har jeg muligheden for at omdanne til ApS senere hen??? Mvh , cuong